Endeavour nikako da krene na posljednji let

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lansiranje americkog raketoplana Endeavoura prema Medunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) odgodeno je i treci put i sigurno se nece dogoditi prije ponedjeljka 16. svibnja, objavila je NASA.

Posljednje lansiranje Endeavoura u njegovom radnom vijeku prvotno je bilo predvideno za petak, 29. travnja, no bilo je odgodeno manje od tri sata prije polijetanja zbog elektronickog kvara.

NASA je odgodila lansiranje za 8. svibnja, pa ga je opet premjestila za nedjelju, 10. svibnja. Medutim, kvar još nije otklonjen.

Do kraja vijeka trajanja ove generacija americkih raketoplana ostala su još dva leta. Uz ovaj let Endeavoura, za lipanj je planirano posljednje lansiranje Atlantisa. Nakon toga NASA ce ovisiti od ruskim Sojuzima kad bude željela uputiti svojeg astronauta u svemir, uz cijenu od 51 milijuna dolara po sjedalu, u ocekivanju da neki drugi americki svemirski brod, nesumnjivo komercijalni, preuzme tu zadacu, najranije 2015. godine.

Tijekom ove 16-dnevne misije Endeavour i njegova posada trebaju na Medunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti sedmotonski alfamagnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene kao što su tamna materija, antimaterija i tomu slicno.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. godine, a dosad je imao 25 svemirskih misija, na kojima je bilo 148 astronauta. U svemiru je proveo 280 dana, pri cemu je 4429 puta obletio Zemlju, prevalivši 166.003.247 kilometara. Na svojim je misijama razmjestio tri satelita, jednom je pristao na svemirsku stanicu Mir i deset puta na ISS. Nakon svoju posljednje, 26. misije, Endeavour ide u dekomisiju i postat ce izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter