En primeur: Mlada vina Istre, Slavonije i Podunavlja

Atmosfera tijekom kušanja vina u hotelu Esplanade
Atmosfera tijekom kušanja vina u hotelu Esplanade

Izazovna i interesantna, ključne su riječi koje označavaju godište 2012. malvazija i graševina, predstavljeno tijekom današnjeg en primeura u zagrebačkom hotelu Esplanade. U organizaciji udruge Vinistra, Klastera Vinistra i udruge Graševina Croatica, kušanje je okupilo 57 vinara Istre, Slavonije i Podunavlja koji su profesionalcima i posjetiteljima predstavili svoja mlada vina te premijerno i pokoje starije godište.

Kako prošlogodišnja berba zbog klimatoloških uvjeta nije bila jedna od onih koje se "same rade", već je veliku ulogu igrala i umješnost enologa, značaj en primeura tim je veći, jer je pružio mogućnost kušanja i donošenja ranih odluka o budućim ulaganjima. Udruga Vinistra prvo je en primeur kušanje održala prošle godine, a temeljem prošlogodišnjeg uspjeha, događanju su se ove godine pridružile i njihove slavonske kolege. Vinistra je ove godine okupila 37 vinara.

- Održavanjem en primeura okvirno možemo vidjeti u kojem se pravcu kreće berba. Riječ je o postupku koji je na velikim svjetskim tržištima kvalitetan mehanizam odluke o kupovini ili rezervaciji pojedinih vina, kazao je Ivica Matošević, predsjednik Vinistre. Dodao je da i proizvođači graševine, i oni sami dijele iste okolnosti i tržište. Matošević je zaključio da to tržište traži nove klijente, pa misle da zajedničkim nastupom mogu potaknuti kulturu konzumiranja vina.

Udruga Graševina Croatica na en primeureu je okupila 20 svojih članova iz Slavonije i Podunavlja.

- Pokazivanje berbe dva do tri mjeseca prije nego se pojavi na tržištu je izuzetno bitna stvar. Kupci se mogu orijentirati na berbu i razgovarati o protekloj godini. Predstavljena vina vjeran su prikaz berbe i, uz toleranciju bistroće, zadržavaju sva organoleptička svojstva, kazao je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica.

Predstavljajući istarsku berbu, Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba istaknuo je da je 2012. bila u prosjeku toplija i sušnija, no da vina zbog toga neće trpjeti

Na događanju je izlagala i Agencija za ruralni razvoj Istre (AZZRI) koja je ovom prilikom predstavila kobasice od mesa boškarina.

En primeur je uobičajen oblik kušanja vina u Francuskoj te prilika da se u ranoj fazi razvoja vina ona kušaju te donese odluka o budućem ulaganju u njih. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter