En primeur kušanje malvazije u Esplanadi

Berba 2013. bit će jedna od boljih za malvaziju
Berba 2013. bit će jedna od boljih za malvaziju

Zajedničko en primeur kušanje vina u organizaciji udruga Vinistra, Graševina Croatica i Vino Dalmacije održano je u zagrebačkom hotelu Esplanade. Okupilo se 70-ak vinara Istre, Slavonije i Dalmacije koji su predstavili berbu 2013. triju najvažnijih bijelih sorti karakterističnih za ove regije. Događanju koje je Vinistra započela prije tri godine prošle se godine pridružila udruga Graševina Croatica, a ove i udruga Vino Dalmacije.

Vinistra se predstavila s 41 vinarom, a istarsku berbu predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba. En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina.

- Klimatski hladnije proljeće i dosta hladan lipanj bili su pogodni za lozu jer se nisu razvijale bolesti, a berba je bila redovita i počela je u rujnu, za razliku od 2012. kada je počela već sredinom kolovoza. Prošla je godina bila vinogradarski mirnija pa vjerojatno mirnija i za podrum. Odnos mirisa i okusa je vrlo uravnotežen što je garancija da će berba 2013. biti jedna od boljih za malvaziju, rekao je Paris.

Predsjednik Vinistre Ivica Matošević najavio je zajednički projekt Hrvatske i Slovenije „Putovima malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije", a predstavila ga je dr. sc. Sanja Radeka iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Vinistra u europskom projektu, uz Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, sudjeluje kao partner s hrvatske strane, uz četiri partnera sa slovenske strane. Cilj je zajednička identifikacija i definicija vrijednosti malvazije istarske, njezino uključivanje u integralni turistički proizvod te razvoj strategije zajedničke promocije jedinstvene eno gastronomske ponude hrvatske i slovenske Istre u svjetskim okvirima.

Malvaziju istarsku predstavili su Agrolaguna, Franc Arman, Marijan Arman, Vina Banko, Benvenuti, Capo, Cattunar, Commot, ATC d.o.o. – Vina Coronica, Cossetto, Cuj, Robi Damijanić, Ivan Damijanić, Vina Fakin, Giulio Ferenac, Geržinić, Moreno Ivančić, Kabola, Kozlović, Legovina – obitelj Legović, Vina Matošević, Fameja Matošević, Medea vina, Mihelić vina, Vina Perun, Pilato, Poletti, Vina Prelac, Prodan, Radovan, Ritoša vina, Rossi, Roxanich, Dario Sirotić, Sosich wines, Tercolo, Tomaz, Trapan, Vino P&P, Vivoda te Vina Zigante.

Graševine je predstavilo 16 vinara iz udruge Graševina Croatica, a pošip 20 vinara okupljenih u udrugu Vino Dalmacije. Među posjetiteljima su bili i ministar turizma Darko Lorencin te pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter