Emotivno sjećanje na Mirka Kovača

Seid  Serdarević, Filip David, Melita Jurkota i Predrag Lucić (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Seid Serdarević, Filip David, Melita Jurkota i Predrag Lucić (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Sinoć je u Multimedijalnom centru Rovinja upriličen ciklus Pisac u prolazu posvećen Mirku Kovaču. O književniku su govorili njegovi prijatelji - Filip David, Seid Serdarević i Predrag Lucić. Bila je to večer ispunjena emocijama posvećena piscu koji je svojim djelima u mnogočemu zadužio generacije.

- Svojoj djeci i svačijoj djeci želim Kovača, da ga imaju, da ih učvrsti u vremenima kad ne znaju koji će ih val preplaviti da ostanu svoji i na nogama. U tim vremenima želim im da znaju da je Kovač uz njih, poručio je Predrag Lucić.

Književna večer na kojoj je predstavljen posljednji Kovačev roman "Vrijeme koje se udaljava" započela je sjećanjima književnika Filipa Davida.

- Prijateljstvo s Mirkom Kovačem, započelo je 60-ih godina u Beogradu. Bio je i ostao najsjajniji pisac u sjajnoj generaciji, iako je već njegova prva knjiga izazvala skandal. Podsjećam bilo je to vrijeme bez televizora i računala, vrijeme u kojemu je svijet riječi značio puno. Preko knjiga su se usvajali i osvajali prostori slobode, a u tom je svijetu Mirko Kovač prednjačio, rekao je Filip David.

Mirko Kovač 90-ih je zbog stalnih prijetnji morao napustiti Beograd jer je postojao popis za likvidaciju na kojemu se nalazilo i njegovo ime. Popis nikada nije ugledao svjetlost dana i nije istražen te smatram da je to i jedna od najvećih sramota za srpsku kulturu, kaže David.

- Kada je otišao plakao sam duboko svjestan da drugog izlaza nema. Od Mirka sam kasnije saznao da je u Rovinj došao preko Mađarske. Vjerujem da je upravo od tog puta krenuo i dalje u prošlost i u "Vrijeme koje se udaljava". To je njegova testamentalna knjiga koju je on nazvao romanom- memoarima", rekao je Filip David koji je duboku povezanost književnika i novog doma objasnio riječima: "Kad netko izgovori Mirko Kovač odmah pomislim na Rovinj. Kad kaže Rovinj - osjećam Mirko Kovač".

Na tragu toga Seid Serdarević, urednik Frakture i prijatelj Mirka Kovača govoreći o njegovom gotovo filigranskom radu na svakoj riječi i rečenici, svakom tekstu kojeg je nakon što ga je napisao beskrajno i nanovo iščitavao ne bi li dobio upravo onu jednu i jedinstvenu riječ koju je tražio, smatra da se Kovačeva ostavština ne smije zapostaviti.

Govoreći o njegovom posljednjem romanu "Vrijeme koje se udaljava", Serdarević je rekao da je riječ o knjizi koja vas usisava u vrijeme dok je Melita Jurkota, moderatorica i inicijatorica Pisca u prolazu, "otkrila" da je njegovom posljednjem romanu puno Rovinja - grada koji mu je postao novi dom, ljudi koje je upoznao, ulica i trgova koji se mijenjaju.

Posljednji ovogodišnji ciklus Pisaca u prolazu, tradicionalno organiziralo je Pučko otvoreno učilište Rovinj i Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)  


Podijeli: Facebook Twiter