Emotivno druženje uz "Sretne priče" i BOOKtižin

Željka Horvat-Vukelja družila se s djecom u knjižnici
Željka Horvat-Vukelja družila se s djecom u knjižnici

Danas točno u 10 sati, otvaranjem Sajma rabljenih knjiga - BOOKtižin i druženjem s korisnicima u Domu za starije i nemoćne Poreč, počeo je 10. međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga u organizaciji Gradske knjižnice Poreč.

Antikvarijati u gostima

BOOKtižin prvi je put smješten u Parku Matije Gupca i radit će još sutra i preksutra od 10 do 19 sati. Vrijedi pogledati i pronaći nešto zanimljivo jer svaka knjiga stoji samo deset kuna, a birati se može između više od pet tisuća doniranih naslova. Izbora zasigurno neće manjkati, jer ima svega – od  stručne literature i beletristike do dječje književnosti. Sav prihod od prodaje knjiga namijenjen je opremanju Odjela za djecu i mlade u knjižnici. Također, na štandovima svoje knjige na nekoliko jezika nude i gostujući antikvarijati – Mali neboder iz Rijeke, Glavan iz Ljubljane te Nova stvarnost iz Zagreba. Nije naodmet spomenuti da na BOOKtižinu rade vrijedni prijatelji knjižnice i volonteri koji su bili polaznici u ciklusu radionica u sklopu projekta "Dam Daš" koji se odvijao tijekom cijele zime.

Osim u starom gradu, početak BOOKtige obilježilo je vrlo emotivno druženje s korisnicima porečkog Doma za starije i nemoćne na kojem je predstavljen kratak dokumentarni film "Sretne priče", a radi se o istoimenom projektu koji je pokrenula knjižnica. Film koji je napravio Studio Sonda prikazuje brojne volontere koji su tijekom zadnjih godinu dana bili u Domu i čitali njegovim korisnicima. Zbog slabijeg vida mnogim stanovnicima domova čitanje predstavlja napor pa su uz pomoć volontera uživali u svijetu pisane riječi. Jučer je nakon prikazivanja filma priče čitao književnik Mladen Kušec koji je lani bio prvi volonter u projektu "Sretne priče". Okupljene su pozdravile stručna voditeljica u toj ustanovi Sandra Ćakić-Kuhar, dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović i ravnateljica knjižnice Irides Zović.

Proljetni pričokazi

Nakon toga u 12 sati u knjižnici je održano književno druženje mališana i njihovih roditelja s maštovitom i djeci omiljenom spisateljicom Željkom Horvat-Vukelja koja im je iz svoje čarobne torbe izvukla mnoštvo proljetnih pričokaza, zanimljivih i neobičnih priča koje uvijek oduševljavaju najmlađe. Horvat-Vukelja već više od dvadesetak godina održava književne susrete, predavanja i kreativne radionice u školama i knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori. Specijalnost su joj upravo pričokazi, tj. književno-scenska forma, kombinacija priče i kratkog igrokaza u kojem, uz autoricu, sudjeluju i gledatelji.

U petak na programu

U petak se nastavlja bogat program BOOKtige namijenjen svim uzrastima pod motom "Jedna riječ vrijedi tisuću slika". U 10 sati je u Gradskoj knjižnici Poreč književno druženje za velike i male s Mladenom Kušecom. Zoran Ferić dolazi u knjižnicu u 13 sati i predstavit će knjigu "Na osami blizu mora", dok će u 17 sati obitelj Grgorinić Rađen prezentirati svoju slikovnicu "Škura, škura boška". Glavni događaj zakazan je u 19 sati kada će spisateljici Mani Gotovac na posebnoj svečanosti biti uručena ovogodišnja Nagrada BOOKtiga za njen roman "Snebivaš me". (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter