Emotivna večer uz sevdalinke i poeziju Maka Dizdara


U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u subotu je u prepunoj dvorani hotela Park Plaza Histria održan 12. po redu Festival bošnjačke kulture u Istri. Program Festivala doprinosi očuvanju multikulturalnosti Istre kao i upoznavanju sugrađana sa bošnjačkom kulturom, ali i prenošenjem bošnjačke kulture na mlađe naraštaje.

Nakon brojnih gostovanja zapaženih i renomiranih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, ovaj su se put posjetiteljima predstavili ansambl "Preporod" iz Brčkog koji na području BiH djeluje od 1903. godine, BKUD "Vodnjan" iz Vodnjana, Mješoviti zbor Gajret koji djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Bujštine iz Umaga te Mješovita pjevačka skupina BNZ Zadarske županije. Kao posebna gošća nastupila je Vesna Hadžić, poznata bosanskohercegovačka izvođačica sevdalinki, koja je svojom divnom interpretacijom ganula mnogobrojne posjetitelje, ali i pripovijedala im o nastanku tih svevremenskih i specifičnih pjesama. Kako sevdah znači čežnju, ljubavni žar ili ljubavni jad, izvorište sevdalinki pronalazimo u stvarnom životu, pa su tako one uglavnom ljubavne pjesme koje opisuju posebne ljubavne priče, no ima i onih koje su svojevrsni glazbeni dokument značajnih događaja iz povijesti Bosne i Hercegovine. Na taj su način mnoge sevdalinke sačuvale važne trenutke bosanske povijesti i kulture, i izuzetno su značajne za Bosnu i Hercegovinu i njen narod. Na repertoaru svih navedenih izvođača našle su se poznate sevdalinke koje su u vlastitim aranžmanu izvodili mješoviti zborovi ansambla. Kako se ove godine obilježava i 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, uz pratnju violine čitana je njegova poezija.

Festival je uvijek ujedno i promocija našeg grada i Istarske županije, a ovom prilikom uspostavljena je suradnja između gradova Brčkog i Pule. Tako su festivalu prisustvovali i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, te zamjenik Župana Valerio Drandić koji je istaknuo da bogatstvo Istre nisu samo more, priroda već i ljudi sa svim svojim različitostima te da se uistinu u Istri poštuje i živi multikulturalnost i poštuje raznolikost. Program su pratili i brojni predstavnici bošnjačkih asocijacija iz Istre kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina. Na koncu, cjelokupni program začinjen je i tradicionalnim bosanskohercegovačkim jelima od bureka i raznih pita do tradicionalnih bošnjačkih slastica poput baklave, hurmašica i tufahija koje je pripremalo dvadesetak vrijednih članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Inače, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja na našem području djeluje već 22 godine, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine. Njihovi programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine BiH, a cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. Programi Festivala namijenjeni su pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala, ali i svim drugim stanovnicima Istre radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.(P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter