Emotivna posveta djedu, boksačkoj legendi


U kinu Valli premijerno je prikazan dokumentarni film o velikom, danas pokojnom pulskom boksaču Aldu Banovcu nazvan "Moj djed boksačka legenda". Kao što samo ime sugerira, iza filma stoji netko iz obitelji, točnije unuk Jani Zombori Banovac koji je kao producent i redatelj i pokretač cijelog projekta na filmu radio tri mjeseca. Film je producirao Filmski centar Istra kojeg je Zombori Banovac osnivač i predsjednik, a pomogli su mu Velimir Gojković koji mu je bio asistent, pa asistentica režije Katarina Boškovska, kamerman je bio Igor Karasi, intervju su dali bivši boksači i Banovčevi prijatelji Aldo Buršić, Stevo Kovjanić, Đani Rojnić, Enco Bestulić, Enco Peruško i Nihad Kadić. U filmu se pojavljuje i drugi unuk, Janijev brat David pa Banovčeva četverogodišnja praunuka Julija.

Film traje 44 minute i podsjeća se 1947. godine kada je Banovac počeo boksati čime se aktivno bavio 23 godine, do 1970. i to vrijeme osvojio mnoge medalje, turnire, odigravši više od 600 mečeva.

- Bio je veliki tehničar, srčan borac i jak udarač, idol mnogima poput Mate Parlova kojem je bio i prvi trener, a 1997. njegovo ime nosi i ulica na Verudi što znači da je ostavio neizbrisiv trag u povijesti sporta, priča njegov unuk, autor filma. Banovac nosi i titulu zaslužnog sportaša Istre, a dobio je i priznanje od Saveza sportova Grada Pule za doprinos razvoju sporta u Puli.

Premijera u kinu Valli prošla je vrlo emotivno pa neki nisu mogli sakriti suze.

- Mnogi mog djeda nisu ni poznavali, niti su znali išta o boksu i bili su dirnuti. Radili smo iz srca, ja djeda nisam poznavao jer sam imao svega dvije godine kada je bio umro i kad god bih negdje došao i netko bi saznao da sam njegov unuk ljudi bi govorili kako je veliki čovjek. Zato je u meni tinjala ta želja da ga na neki način upoznam, kaže Zombori Banovac koji se zahvaljuje i kinu Valli jer je prostor za projekciju ustupio bez naknade.

Film je prijavljen za festival Zagreb Dox i sada čekaju odgovor, a treba još doraditi i titlove pa s njim planiraju ići na međunarodne festivale. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter