Emocije pretocene u jazz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije pet godina bila je polaznica grožnjanske Ljetne jazz škole HGM-a, a danas je pjevacica koja suraduje s brojnim eminentnim jazz glazbenicima kako u Hrvatskoj, tako i u New Yorku. Rijec je o Thani Pavelic, Zagrepcanki s njujorškom adresom, koja je sinoc nastupila u sklopu 11. festivala Jazz is Back! na veceri pod nazivom «Salute from New York».

O njezinoj uspješnoj karijeri možda ponajbolje govori cinjenica da je u travnju održala samostalni koncert s pretežno autorskim repertoarom u Lisinskom, gdje su kao clanovi njena prateceg benda nastupili Matija Dedic, Elvis Penava, Henri Radanovic, Ratko Divjak, Vojkan Jocic, Davor Križic i Uglješa Novakovic, a nedavno je snimila i autorsku pjesmu «Siena» s Matijom Dedicem. Raspored joj je pretrpan – ljeto namjerava provesti u Hrvatskoj, gdje ce nastupiti na nizu jazz festivala, a paralelno radi na još nekim projektima:

- Trenutno snimam albumom s Bernardom Prettyjem, nekadašnjim bubnjarom Arethe Franklin, a skladam i pjesme za svoj debitantski album, kojeg namjeravam snimati sljedece godine. Takoder, idem na Thelonius Monk International Jazz Competition, a u veljaci imam nastup s Jazz Orkestrom Zagreb pod vodstvom dirigenta Sigija Feigla, otkriva nam Thana, koja je inace studentica na njujorškoj New School for Jazz and Contemporary Music.

Boško Petrovic je, najavljujuci koncert, Thanin životni put opisao kao «zgodnu, gotovo americku pricu o uspjehu», a da su svi nabrojani uspjesi itekako opravdani, dokazala je Thana vrhunskom izvedbom, dostojnom svjetskih zvijezda.

Uz prateci bend sastavljen od profesora Ljetne jazz škole HGM-a, koji su i nju svojevremeno poducavali jazzu – pijaniste Emila Spanyia, kontrabasiste Ewalda Oberleitnera i bubnjara Howarda Curtisa – Thana je predstavila niz standarda, a za neke je i sama napravila nove aranžmane, poput dobro poznate «Take Five», zatim medleya «Lover Come Back to Me/Quick Silver», pa «Goodbye Pork Pie Hat» Charlesa Mingusa uz vokalizu baziranu na solu Johna Handyja…

Izvela je i autorsku «Siena», a posebno je emotivna bila izvedba skladbe «I Remember Clifford», koju je Thana posvetila bratu, a brojna publika je, što je izuzetno rijetko na Balwan Cityju, u apsolutnoj tišini poslušala izvedbu i na kraju bucnim, dugim aplauzom nagradila fantasticnu izvedbu Thane Pavelic. Jer po predstavljenom, Thana Pavelic možda još uvijek nije svjetski poznata, no izvedbom definitivno spada medu dive svjetskog glasa i fantasticnih vokalnih mogucnosti.

Uvertiru u koncert priredili su mladi polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, sve redom mladi od 18 godina – to su vibrafonisti Vid Jamnik i Šimun Matišic, pijanistice Dina Rizvic i Petra Vidas, bubnjar Matic Crešnik, klarinetistica Karolina Ponovuori i violinistica Mia Marenic, koji su uz pomoc profesora Ewalda Oberleitnera na kontrabasu, izveli tri poprilicno zahtjevna jazz klasika – «Stompin' at the Savoy», «Don't Be That Way» i «Flying home».


Podijeli: Facebook Twiter