Emocije ovog filma prelaze granicu, ovaj film divno putuje

Ksenija Marinković, Zrinko Ogresta i Tihana Lazović na Berlinaleu (Claudia KLEIN)
Ksenija Marinković, Zrinko Ogresta i Tihana Lazović na Berlinaleu (Claudia KLEIN)

Svjetska premijera dugometražnog igranog filma "S one strane" u režiji Zrinka Ogreste održana je preksinoć na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u sklopu službenog programa Panorama. Prema izvješću Hrvatskog audiovizualnog centra kratak uvodni govor održao je programer sekcije Panorama Wieland Speck, a publika u CinemaxXu velikim je pljeskom ispratila ekipu filma koji je u Berlinu nakon svečane projekcije predstavio redatelj Ogresta.

Odlične reakcije publike

Uz njega, na premijeri bili su glumci Ksenija Marinković, Lazar Ristovski i Tihana Lazović, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar. Reakcije publike najbolje opisuje dugi razgovor koji je uslijedio nakon projekcije, a ekipa je mahom uz postavljena pitanja dobivala i komplimente.

- Hvala vam što ste nam dopustili da svoj film predstavimo na ovom velikom i važnom festivalu. Ovo je moj sedmi film, ali prvi koji sam radio u koprodukciji s dvije zemlje; Hrvatskom i Srbijom. Svi vjerojatno znate da su te dvije zemlje ratovale, a moj se film bavi problemom s kojim se susreću obje strane. 'S one strane' zida, ulice ili uma. Ovo je film koji se gleda srcem i tako ga treba doživjeti. Da samo racionaliziramo, umjetnost ne bi postojala, istaknuo je Zrinko Ogresta nakon projekcije u Berlinu.

- Ovaj projekt prate dobra očekivanja, od dana kad su ga umjetnički savjetnici predložili Hrvatskom audiovizualnom vijeću. Vidio sam ga prvi put, kada je montaža slike bila pri kraju, i smjesta je bilo jasno da će nas taj film dovesti, recimo, u Berlin. Lijepo je vidjeti emocionalnu reakciju publike i oduševljenje ljudi. Emocije ovog filma prelaze granicu, ovaj film divno putuje, zaključio je Hrvoje Hribar.

Napeta psihološka drama

"S one strane" napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

Ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen Pervan i Martin Semenčić. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film S one strane sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea.

Prema najavi hrvatska premijera filma "S one strane" očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu "Ženijalnog vikenda", a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter