Emocije koje nadilaze sapunice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predstava 'Cast' australske spisateljice Joanne Murray Smith, elitni je dramski tekst koji je doživio prilagodbe po cijelom svijetu. Istarsko narodno kazalište se postavom tog teksta na scenu prikljucuje svjetskim kazalištima koja cijene i prate suvremenu kazališnu literaturu.

Hrvatskom kazališnom repertoaru nedostaju takvi tekstovi, a radi se o tekstu koji se teško glumi i koji zahtijeva puno od glumaca. Kao što Jelena Lužina piše u pogovoru knjižice u kojoj se nalazi prijevod teksta Maje Oršic Magdic, emocije su poput onih iz sapunica, no to je samo površinski dojam. Iza svake recenice 'Casti' može se išcitati izuzetni literarni podtekst", kazao je redatelj predstave Ivica Šimic na konferenciji za novinare u petak u INK-u gdje je predstavljena ekipa predstave cija premijera igra u subotu u 20 sati.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaic kazala je da Šimic prvi put režira predstavu u INK-u te da je odabir njega kao redatelja logican jer su mlade glumice Helena Minic i Lana Gojak svoje prve uspješne glumacke angažmane ostvarile u zagrebackom kazalištu Mala scena.

Minic i Gojak u "Casti" igraju Claudiju i Sophie, a na konferenciji za novinare u svojim su izjavama bile kratke i pozvale sve da dodu na predstavu. Glumac Zoran Gogic, koji u predstavi igra šarmantnog novinara i kolumnista koji napušta ženu zbog ljubavi mlade novinarke, kaže da je rad na predstavi bio iznimno zanimljiv.

"Sustavno i ozbiljno smo se prihvatili teksta što me vratilo u mlade dane. Ovom prigodom zahvaljujem INK-u na uvjetima rada koji su bili savršeni. Zanimljivo je bilo raditi s mladim glumicama, ali i s Mirelom Brekalo Popovic s kojom sam zajedno studirao na Akademiji još prije 30 godina", kazao je Gogic.

"Posao je bio razoran, ali prelijep. Mi smo cetiri sasvim razlicite osobe, ali uspjeli smo se skupiti u jednu ekipu koja zajednicki diše. U ovom površnom svijetu u kojem su i meduljudski odnosi postali površni vrlo je važno na scenu postaviti tekst u kojem se slave prave vrijednosti kazališta. Mi smo svoje napravili i jedva cekamo da vidimo kako ce publika reagirati i hocemo li ju uspjeti uvuci u našu pricu, jer u konacnici to je dijelom i njihova prica", kazala je Brekalo Popovic.

Scenografkinja Dinka Jericevic rekla je da je svojom scenografijom pokušala razbiti standardni koncept gledalište-pozornica te da je pronašla rješenje u kojem ce se publika naci na sceni zajedno s glumcima i biti dio predstave. Kostimografkinja Marinela Jeromela je napomenula da rad s glumcima nije bio zahtjevan te da ce biti sretna ako publika ne primijeti njene kostime.

Autor glazbe je Igor Karlic, oblikovatelj svjetla je Dario Družeta, a jezicna savjetnica je ?urda Škavic. Predstava ce igrati još 3., 4., 5. i 6. listopada, takoder u 20 sati.


Podijeli: Facebook Twiter