Emocije duše i zrnca mudrosti

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja sinoć je predstavljena zbirka pjesama Rite Brgić Stokić "Drugačiji svijet". O zbirci su osim autorice govorile urednica knjige Vanesa Begić, lektorica Iva Lanča Joldić, ilustratorica Nataša Buršić Krajcar, dok je predstavljanje vodila Dorina Tikvicki.

Za razliku od dosadašnjih knjiga koje su pisane na dijalektu, ova šesta knjiga Rite Brgić Stokić napisana je hrvatskim standardnim jezikom. Radovi ove autorice su zastupljeni u 53 skupne zbirke, a neki su objavljeni čak i u dalekom Japanu.

- Ritine pjesme bliske su emocijama duše na iskonski način, govori o knjizi Vanesa Begić. "Rita piše iz velike potrebe, kod nje stihovi naprosto izviru iz duše. Ona djeluje jako čvrsto, ali u intimnim stihovima vidimo i ženstvenost", dodala je Begić.

Ognjište, dom, rodna gruda su lajtmotivi koji se provlače kroz zbirku, a autorica donosi i zrnca mudrosti koja je čula kroz život, malo ih analizirala pa zapisala, kaže Begić koja smatra da je ovo njena možda i najzrelija knjiga s pjesničkog gledišta.

Iva Lanča Joldić istaknula je da pola knjige čini poezija, a pola aforizmi – pjesničke slike kojima autorica prenosi svoje poruke.

- Knjigu je vrijedno kupiti i imati, kazala je Lanča Joldić.

Govoreći o ilustracijama, Nataša Buršić Krajcar rekla je da su njeni crteži nastali još 2010., ali da su se poklopili sa stihovima u ovoj zbirci.

Autorica se zahvalila svima koji su joj pomogli, onima koji su radili na knjizi i onima koji su došli na sinoćnju prezentaciju, a bilo ih je dosta, svojoj obitelji, prijateljima, suradnicima kao i brojnim kolegicama pjesnikinjama koje su prisustvovale ovoj večeri.

Dobro raspoloženje pojačali su Erik Balija i Ivan Jović, pa je Balija pjevao dok ga je Jović pratio na gitari te su između ostalog prvi put izveli pjesme "More, o beskrajno more" i "Pjesma prijatelju".

Sav prihod od prodaje knjige ide Dnevnom centru za rehabilitaciju na Verudi. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter