Emirati razotkrili ćeliju al-Kaide

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su u četvrtak da su razotkrili ćeliju al-Kaide i uhitili sedmoricu muškaraca koji su planirali atentate u toj bogatoj Zaljevskoj zemlji.

Prvi puta su vlasti zemlje, u kojoj nije zabilježen niti jedan atentat povezan s terorizmom, objavile da su uhitile članove al-Kaide. U prosincu 2012. su objavile da su razotkrile jednu ćeliju Saudijaca i Emiraćana koji su planirali terorističke akcije u te dvije zemlje.

Službe sigurnosti su uhitile članove jedne terorističke ćelije al-Kaide koji su planirali ugroziti sigurnost zemlje i stanovnika, navela je u četvrtak službena agencije WAM.

Među stanovništvom Emirata je više od 85 posto stranaca, posebice Azijata, ali i Arapa i Zapadnjaka.

Sedmorica uhićenih su novačili članove, vodili propagandu za mrežu al-Kaide, osiguravali financiranje i pružali logističku podršku ćeliji, dodala je agencija. Oni su pokušavali proširiti aktivnosti na zemlje regije. Emirati su jedna od najstabilnijih zemalja regije. U prosincu 2012. su uhitili stotinjak islamista, članova ili pobornika al-Islah, skupine bliske Muslimanskoj braći.

Sada im se sudi, a optuženi su da su dio ilegalne tajne skupine koja se pokušavala domoći vlasti te da su stupili u kontakt sa stranim skupinama radi provođenja njihova plana. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter