Eminentni stručnjaci iz 14 zemalja u Rovinju

Izložba je otvorena u galeriji Vincent iz Kastva (D. MEMEDOVIĆ)
Izložba je otvorena u galeriji Vincent iz Kastva (D. MEMEDOVIĆ)

Početkom mjeseca, točnije 3. i 4. studenog Rovinj će biti domaćin 9. kongresa Međunarodne akademije manualne/mišićno-koštane medicine (IAMMM), koju organiziraju djelatnici Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera.

Po riječima ravnatelja rovinjske bolnice, dr. Marinka Rade, kongres će okupiti vodeće stručnjake iz četrnaest zemalja svijeta, koji će tijekom dvodnevnog skupa raspravljati i razmjenjivati znanja i iskustava u vještini dijagnosticiranja, terapije i prevencije funkcionalnih reverzibilnih poremećaja lokomotornog sustava iz oblasti mišićno-koštane medicine.

- Osim činjenice što će kongres okupiti najistaknutije eksperte iz čitavog svijeta želim istaknuti i da je riječ o iznimnom događaju, koji se do sada, i to jednom godišnje, održavao u razvijenim centrima za medicinu poput Kopenhagena, Berlina, Bruxellesa, Bordeauxa, Padove, Bratislave. Kongres, naime, predstavlja izvrsnu međunarodnu platformu za susret te razmjenu iskustava i mišljenja profesora i znanstvenika iz područja mišićno-koštanog sustava i srodnih disciplina, rekao je Rade, dodavši i da je velika čast što je Rovinj uz bolnicu domaćin kongresa. 

Kako doznajemo, na 9. međunarodnom kongresu koji će se odvijati u Multimedijalnom centru, u ulozi predavača sudjelovat će najcjenjeniji stručnjaci iz područja fizikalne medicine, ortopedije, neurologije i medicine boli.

- Konkretno, očekujemo najavljeni dolazak prof. Olavi Airaksinena iz Finske koji je između ostalog predsjednik IAMMM-a te savjetnik za vladine zdravstvene inicijative koje se bave kroničnom boli, akademika Dejana Popovića, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za medicinsku robotiku, profesora Heinza Redla, voditelja Centra za eksperimentalnu traumatologiju u Beču, koji će na kongresu prezentirati nove spoznaje u regeneraciji živaca, te profesora Jacopa Patijna, voditelja University Pain Centre u Maastrichtu. Upravo, svjetski priznati stručnjaci na kongresu će prezentirati nove metode liječenja mišićno-koštanih tegoba, zaključio je dr. Marinko Rade. Inače, 9. IAMMM kongres u Rovinju odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike i Ministarstva zdravstva. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter