Emil Jurcan novi predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izbornoj skupštini Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), za novog predsjednika izabran je Emil Jurcan, a nove dopredsjednice su Ana Mrđa i Ana Dana Beroš.

Tom je skupštinom okončan polugodišnji period bez rukovodstva, s obzirom da nitko nakon odstupanja prethodne predsjednice i dopredsjednika nije istaknuo svoju kandidaturu, nego vršiteljica dužnosti predsjednice, priopćeno je u ponedjeljak iz tog udruženja.

"U nedostatku formalno izabranog rukovodstva UHA-om je zadnjih šest mjeseci upravljalo predsjedništvo sačinjeno od predstavnika svih jedanaest regionalnih Društava arhitekata koje čine naš Savez. Riječ je o demokratizaciji samog Udruženja do koje je došlo iz nužde", istaknuo je Jurcan nakon subotnje izborne skupštine.

Jurcan ističe kako je to udruženje jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj koja se ciljano i sustavno bavi arhitekturom i izgrađenim prostorom te "jedini institucionalni alat kojim arhitektonske misli i ideje mogu utjecati u kulturnom, društvenom i političkom polju bez da ovise isključivo o tržišnim uvjetima i ekonomskim pritiscima koji, na žalost, često oblikuju suvremenu arhitekturu, kao i same arhitekte".

"Naša regionalna Društva arhitekata već su krenula u tom smjeru, posebice na Jadranu gdje se mlađa generacija arhitekata odlučila aktivirati upravo kroz lokalna društva. Na redu je da se taj val promjene prelije i na krovno Udruženje hrvatskih arhitekata, koje će sljedeće godine obilježiti 140 godina djelovanja, dodao je.

Novi predsjednik UHA-e rođen je 1981. godine, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 2007. Suosnivač je grupe Temp i Pulske grupe s kojom je prije pet godina predstavljao Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Jurcan je upravitelj inženjerske zadruge Praksa, autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i stanzie Brčevac u Istri, a od 2015. i predsjednik Društva arhitekata Istre. Uređuje blog Praksa.

Prema predloženom programu rada za naredne dvije godine aktualna situacija Udruženja upozorila je na nužnost artikuliranja novog, dvojakog, djelovanja koje bi se razvijalo u dijalektičkom međuodnosu kritike i akcije, brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija često svodi.

Na skupštini su odabrani i članovi Odbora kontrole - Aneta Mudronja Pletenac, Mariana Bucat, Tajana Jaklenec, zamjenik Mario Matić i Suda časti - predsjednik Miroslav Pavlinić, Gianmarco Ćurčić Baldini, Margareta Zidar i zamjenica Helena Sterpin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter