Elvisu Leniću nagrada za "Ethana"

Elvis Lenić (M. ANGELINI)
Elvis Lenić (M. ANGELINI)

Elvis Lenić jedini je nagrađeni autor iz Istre na 45. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, održanoj minulog vikenda u Puli. Njegov eksperimentalni film "Ethan" osvojio je drugu nagradu žirija, podijelivši je s filmovima "Snijeg u Splitu" Igora Jelinovića, "Tamo Gdje Živi Nada" Darija Bukovskog i "+topija" Petra Novaka. Žiri u sastavu Damir Čučić, Ana Hušman, Igor Bezinović, Jasna Žmak i Dinka Radonić pobjednikom revije proglasio je eksperimentalni film "Pinokio" Tome Šimundže.

Članica žirija, dramaturginja Jasna Žmak kazala je da Lenićev "Ethan" odlično spaja veliki film i malog čovjeka te da ga krasi inteligentno promišljena montaža. Montažu potpisuje Matija Debeljuh. Najzvučnije ime u žiriju, redatelj Damir Čučić, rekao je da je "Ethan" primjer 'avangardnog folka' te da mu se, iako ne voli vestern, sviđa Lenićev film.

Film "Ethan" premijerno je prikazan u Svetvinčentu u veljači ove godine. Ovaj osmominutni eksperimentalni film posveta je pokojnom sumještaninu Guidi, kojeg su snimili Darko Pekica i Mario Ferlin. Lenić je priču vješto obogatio i sinkronizirao s dijelovima zvučne podloge iz filma Johna Forda "Tragači" iz 1956. godine. Lenić je posudio pojedine dionice glasa Johna Waynea koji u tom filmu glumi lik Ethana, povratnika iz američkog građanskog rata koji, nakon što su mu Indijanci ubili brata i njegovu ženu, godinama traži otetu nećakinju.

- Za razliku od Čučića, ja sam ogromni fan vesterna. S obzirom na značaj vesterna u mom filmofilskom i autorskom iskustvu, drago mi je da je tako dobro prihvaćen "Ethan" kao spoj moje posvete vesternu i jedne tople ljudske sudbine iz Savičente, kaže Lenić. Ovo mu nije prva nagrada na Reviji - njegov film "Cuki" osvojio je 2001. drugu nagradu; 2003. "Praščina" je osvojila treću, a godinu kasnije film "Teza" drugu nagradu. Svi ovi filmovi, kao i "Ethan", nastali su u produkciji Šikuti Machinea. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter