Elvis Lenić: Zanimaju me filmovi inspirirani životom

Elvis Lenić, filmski kritičar i redatelj (M. ANGELINI)
Elvis Lenić, filmski kritičar i redatelj (M. ANGELINI)

Filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić prošle je godine pokrenuo blog naziva Tko gleda zlo ne misli, na kojem redovito i marljivo objavljuje kritike novih filmova, prati aktualna događanja koja promiču filmsku umjetnost u Istri i Hrvatskoj, a ujedno objavljuje i tekstove poput filmskih portreta i eseja. Lenić je filmski kritičar Glasa Istre od 1996. godine, a surađivao je u filmskom mjesečniku Hollywood, kulturnom dvotjedniku Vijenac, časopisu Hrvatski filmski ljetopis te na portalu www.filmovi.hr. U razgovoru s Lenićem prvo smo htjeli znati otkud mu ideja o pokretanju filmskog bloga.

- Ideja je nastala uslijed naše medijske kulturne i sveukupne situacije. Filmska kultura nije loše zastupljena u smislu prikazivačke, organizacijske i druge djelatnosti. Na primjer, čak i u Istri imamo nekoliko filmskih festivala. Imamo kino koje sasvim uredno djeluje i ima solidan program za naše uvjete. Imamo i škole filma i tečajeve, i sve to funkcionira, a što se tiče kritičkog praćenja i pisanja o filmu, to se nekako, pomalo gubi.

Stjecajem okolnosti tiskani mediji malo zaostaju i gube dah - kultura i film se pomalo stavljaju na marginu. Zbog svega toga palo mi je na pamet, a nisam prvi, da bi bilo odlično napraviti mjesto na internetu (za sada blog) gdje bi se pisalo o tim temama i populariziralo i analitički analiziralo filmska ostvarenja.

- Što blog sadrži i kako je strukturiran?

- Blog ima nekoliko kategorija u kojima sam nastojao obuhvatiti sve što mi se čini da je prosječnom korisniku bitno. Tu je Kinorubrika gdje se rade recenzije aktualnih kinofilmova, zatim DVD i TV-rubrika. Tu je i rubrika Novosti i događanja te Filmski portreti autora, glumaca, redatelja i snimatelja koji su po nečemu aktualni. Zadnju rubriku sam nazvao Filmski ogled, gdje se nalaze moja promišljanja i mali eseji o raznim filmskim fenomenima i događajima. To su kategorije koje su dovoljne u ovoj, početnoj fazi. Tko gleda zlo ne misli je za sada blog, a ako bude sreće i financijske pomoći nekih institucija, onda se može razmišljati o proširenju na razinu portala.

Sada nam je Kulturistra matična stranica, a poslije bi se mogla napraviti zasebna web stranica - filmski portal koji bi sudjelovao u filmskoj sceni i razvijao se. Blog se puni često - svaki ili svaki drugi dan jer se trudim imati kontinuitet. S obzirom na to da funkcionira na prvenstveno volonterskom radu i da smo tek u začecima, smatram da je to dovoljno, ali naravno, cilj je da toga bude više i da se razvije. Današnja tehnologija svakome pruža mogućnost, ali baš zbog konkurencije je teško doći do neke razine prepoznatljivosti i kontinuiteta.

- Filmska kritika u novinama i filmska kritika na internetu - koja je razlika?

- Kada sam se počeo baviti filmskom kritikom 90-ih činilo mi se da nema do papira, nema do teksta, nema do novina. Međutim, sada mi se čini da iako ljudi čitaju novine te da su novine bitne, internet brzinski grabi naprijed. Internet nudi veću brzinu reakcije. Na primjer: u kinu je premijera filma i mogu kritiku objaviti već u ponoć, a kada pišete za novine, taj se rok produžuje na drugi dan.

Druga važna stvar je baza podataka koja se povećava. S druge strane, novine dozvoljavaju nešto duže tekstove, dok internet zahtjeva kraću formu - maksimalno dvije kartice. Na internetu možeš uvijek ubaciti i foršpan filma o kojem pišeš pa i na taj način zaintrigirati čitatelja. (razgovarao B. VINCEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter