Elvio Guagnini na Tjednu talijanske kulture i jezika

Elvio Guagnini (B. VINCEK)
Elvio Guagnini (B. VINCEK)

Tršćanski profesor Elvio Guagnini danas je u Svečanoj dvorani Tone Peruško pulskog sveučilišta održao predavanje pod nazivom "Princ književnosti: Giuseppe Tomasi di Lampedusa - roman i film", čime je svečano otvorena akademska godina 2013./2014. na Sveučilištu Jurja Dobrile. Posebni gost predavanja bio je i generalni konzul Italije Renato Cianfarani, a uvodnu riječ imala je prorektorica Elis Deghenghi Olujić koja je napomenula da je ovo jedini program 13. tjedna talijanske kulture i jezika u svijetu koji se održava u Puli.

Profesor Guagnini zapravo i nije održao predavanje, već je predstavio film "Il manoscritto del Principe" (Rukopis princa) redatelja Roberta Andoa koji su brojni okupljeni kasnije i pogledali.

- Radnja ovog izvrsnog povijesnog filma smještena je u Palermo 50-ih godina prošlog stoljeća, a glavni su likovi osim Tomasija di Lampeduse njegovi mlađi prijatelji - kritičar Francesco Orlando i muzikolog Guido Lanza. Film nam govori o generacijskoj suradnji, ali i o povijesti rukopisa romana "Gepard" za koji autor za života nije uspio naći izdavača. Naime, roman je objavljen 1958. godine, godinu dana nakon smrti autora zahvaljujući piscu Giorgiju Bassaniju koji je tada pokrenuo biblioteku novih pisaca u izdavačkoj kući Feltrinelli. Zanimljivo je i da je roman osvojio prestižnu nagradu Strega koja se rijetko kada dodjeljuje posthumno, kazao je Guagnini.

Dodao je i da se film uvelike bavi problemima književnosti i time što i kakva književnost treba biti te da se na Tomasija di Lampedusu mora gledati kao na autora šireg, europskog konteksta. Tjedan talijanske kulture i jezika u svijetu održava se od 10. do 24. listopada pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, a većina programa te manifestacije bit će održana na riječkom sveučilištu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter