"Well Preserved" Ive Fonović u MMC-u Luka


Samostalna izložba Ive Fonović naziva "Well Preserved" otvorena je sinoć u Multimedijalnom centru Luka. Novi radovi ove autorice, za koje u katalogu Mladen Lučić kaže da nadilaze osnovnu definiciju i polazišta skulpture te da su bliži objektima i instalacijama, impozantno su smješteni u prostoru galerije Luka.

Njihova veličina, izravnost, masivnost, ali i prozračnost i strukturalna krhkost čini ih zanimljivima i nesvakidašnjima. Začudna forma i poigravanje s prostorom i percepcijom njihove su glavne strukturalne odlike.

- Pitanje prostornosti i njenog rješavanja osnovno je polazište Ivinih skulpturalnih istraživanja koja ne samo da nadilaze definicijsku zadanost skulpture, već otvaraju brojne mogućnosti variranja njenih organičkih formi od strukturalne čvrstoće do prostornog iluzioniranja. Iščitavanja takvog rada sežu mnogo dublje od samog kiparskog predloška koji je autoričino osnovno polazište za razmišljanja, te je izložba postavljena u galeriji Luka logičan nastavak istraživanja ovog složenog, izuzetno zahtjevnog i vrlo kompleksnog problema koji višestruko nadilazi pitanja same likovnosti, piše Mladen Lučić u katalogu izložbe.

Iva Fonović rođena je u Požegi 1981. godine. Magistrirala je kiparstvo 2010. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Mire Vuce. Trenutno živi u Puli i predaje kiparstvo na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Izložbu "Well Preserved" moguće je razgledati do 22. travnja. (B. VINCEK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter