Elizabeti II. počasna BAFTA za ulogu Bondove djevojke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska kraljica Elizabeta II. primila je u četvrtak navečer počasnu nagradu BAFTA, priznanje Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti za njezinu potporu filmskoj industriji te za ulogu "najupečatljivije djevojke Jamesa Bonda" koju je odigrala pri otvaranju Olimpijskih igara u Londonu.

Glumac i redatelj Kenneth Branagh predao je 86-godišnjoj kraljici nagradu na svečanosti koju je kraljevski par priredio za filmske djelatnike u dvorcu Windsor.

"Kraljica je kuma" brojnih udruga koje štite filmsku industriju, "a nedavno je i sama bila zvijezda Olimpijskih igara u Londonu igrajući najupečatljiviju djevojku Jamesa Bonda", rekao je predsjednik BAFTA-e John Willis pred 300 uzvanika, glumaca, redatelja, scenarista, producenata.

Elizabeta je zablistala uz Daniela Craiga, alias Jamesa Bonda u filmiću emitiranom pri svečanom otvorenju OI 27. srpnja 2012. U tom kratkometražnom filmu kraljičin je jedini tekst "Dobra večer g. Bond" kojim dočekuje tajnog agenta u službi Njezina veličanstva koji je prati helikopterom na svečano otvorenje igara. Sama kraljica nije zatim iskočila padobranom na olimpijski stadion, već je to učinila fiktivna kraljica, a padobran koji se nad njom razvio bio je u bojama Union Jacka.

Među uzvanicima na svečanosti bili su glumac Christopher Lee, scenarist tv-serije "Downtown Abbey" Julian Fellowes, Barbara Broccoli, producentica najnovijeg Jamesa Bonda, "Skyfall" (2012.), dosad najvećeg uspjeha na kinoblagajnama u Velikoj Britaniji s više od milijardu dolara. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter