Elizabeth Price dobitnica nagrade Turner

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmašica Elizabeth Price neočekivana je dobitnica ovogodišnje nagrade Turner, jedne od najistaknutijih i najprestižnijih nagrada suvremene umjetnosti u Britaniji, prenosi britanski The Telegraph.

Price (1966.), kojoj je nominaciju donijela trilogija video instalacija predstavljenih na samostalnoj izložbi u međunarodnom Centru za suvremenu vizualnu umjetnost Baltic u Gatesheadu, u svojim radovima "reanimira postojeće arhive prizora, teksta i glazbe radi istraživanja složenog odnosa prema predmetima i kulturi konzumerizma. Njezini pažljivo posloženi filmovi vode nas dojmljivim virtualnim prostorima, izgrađenim na kulturnom otpadu materijalističkog svijeta".

Po mišljenju ocjenjivačkog suda, njezine su je "zavodljive i duboke" instalacije, "koje odražavaju nastojanja ugrađena u sav njezin rad proteklih godina", izdvojile iznad ostalo troje nominiranih, izvedbene umjetnice Spartacus Chetwynd, vizualnog umjetnika Paula Noblea i Škota Lukea Fowlera.

U svojim video instalacijama, Price objedinjuje slike, zvuk i tekst temeljene na različitim žanrovima, uključujući oglašavanje, pop video, grafiku i povijesni film. Za svaki joj je bila potrebna godina dana rada.

Utemeljena 1984., nagrada Turner dodjeljuje se svake godine britanskom vizualnom umjetniku mlađem od 50 godina za najbolju izložbu ili drugi oblik izvedbe svojeg djela u godini dana do travnja tekuće godine.

Ime je dobila po engleskom romantičnom slikaru J.M.W. Turneru. Nagradni fond u visini 40 tisuća funta dijeli se na četvero finalista tako da pobjednik dobiva 25 tisuća funta, a ostalo troje po pet tisuća funta.

Tijekom proteklih desetljeća nagrada Turner odigrala je značajnu ulogu u poticanju rasprave o vizualnoj umjetnosti kao umjetničkoj kategoriji, te rastu interesa javnosti za suvremenu britansku umjetnost. Među dosadašnjim su dobitnicima te prestižne nagrade Antony Gormley, Damien Hirst, Steve McQueen i Grayson Perry.

Proglašenju prethodi izložba djela četiriju finalista nagrade čija je svrha u prvome redu predstavljanje nominiranih umjetnika široj publici, budući da se odluka žirija ne temelji na izložbi, već na djelima za koja su umjetnici nominirani. Ovogodišnja izložba otvorena je u londonskom muzeju Tate Britain do 6. siječnja 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter