Elizabeta II. u utorak u povijesnom posjetu Irskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska kraljica Elizabeta II. u utorak ce doputovati u posjet Irskoj. Bit ce to prvi posjet nekog britanskog monarha Irskoj od njezina osamostaljenja 1922., no kraljici vec otvoreno prijete neki republikanski disidenti, zbog kojih ce na ulicama Dublina biti rasporedeni brojni policajci i vojska.

Osam tisuca policajaca i dvije tisuce vojnika bit ce mobilizirano tijekom kraljicina boravka u Irskoj, a u posljednjih je nekoliko dana vec uhiceno više desetaka osoba, za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu. 

"Kraljica ovdje nije dobrodošla", rekao je krajem travnja jedan maskirani muškarac tijekom okupljanja u Derryju, objasnivši da je za njom "raspisana tjeralica zbog ratnih zlocina". On je kazao da govori u ime Prave IRA-e, izolirane grupe irskih ekstremista kojoj se pripisuje niz nedavnih napada u Ulsteru, medu kojima je i ubojstvo policajca u travnju. Opasnost je toliko velika da je službeni Dublin dopustio britanskim policajcima zaduženim za osiguranje Elizabete II. da budu naoružani, prenijeli su mediji. 

Irski ministar pravosuda Alan Shatter izjavio je da se posjetu Elizabete II. protivi tek vrlo mala i ekstremna skupina Iraca. Iz Sinn Feina, koji se cesto optužuje za veze s IRA-om, ranije su rekli da su protiv preranog posjeta kraljice Elizabete Irskoj, no njezin predsjednik Gerry Adams nedavno je izjavio da je to jedinstvena prilika za uspostavljanje novih odnosa koji ce se temeljiti na jednakosti i medusobnom poštivanju te se takvim komentarom uklopio u mišljenje velike vecine stanovnika Irske. 

Cak 81 posto Iraca odobrava Elizabetin posjet. Nakon trideset turbulentnih godina i oko 3.500 ubijenih i mrtvih u silovitim i krvavim sukobima, potpisivanjem sporazuma u Sjevernoj Irskoj 1998. odnosi izmedu dviju država u potpunosti su normalizirani. 

Ovo je pocetak jednog novog razdoblja izmedu naših dviju zemalja koji se temelji na poštivanju i prijateljstvu, izjavio je u nedjelju za BBC irski premijer Enda Kenny, pozdravivši i dobar izbor mjesta koje ce kraljica posjetiti, a on, po njegovu mišljenju "šalje snažnu poruku da su rane iz prošlosti zacijelile". 

Elizabeta ce tijekom posjeta Irskoj, medu ostalim mjestima, posjetiti stadion Croke Park u Dublinu gdje je 1920. britanska policija ubila 14 osoba, a potom položiti vijenac u Vrtu uspomena podignutom u znak sjecanja na žrtve rata za irsku neovisnost. 

U srijedu navecer u kraljicinu cast u dvorcu u Dublinu bit ce organizirana svecana vecera tijekom koje ce kraljica održati govor. Prisutni ce biti premijer David Cameron i šef britanske diplomacije William Hague. Tijekom šezdeset godina na britanskom tronu, Elizabeta II. posjetila je 129 zemalja, no nikada dosad najbližeg susjeda, Irsku.


Podijeli: Facebook Twiter