Elizabeta II. dala pristanak za istospolni brak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istospolni brak je postao legalan u srijedu u Engleskoj i u Walesu nakon što je kraljica Elizabeta II. dala svoj kraljevski pristanak, priopćilo je ministarstvo kulture.

Prvi istospolni parovi vjenčat će se najranije u ljeto 2014., nakon administrativne prilagodbe, dodaje to ministarstvo.

- Ovo je povijesni trenutak koji će utjecati na život mnogih osoba. Ponosna sam što smo to učinili i jedva čekam prva vjenčanja osoba istog spola, rekla je državna tajnica za ravnopravnost spolova i prava žena Maria Miller.

Britanski zastupnici su u utorak navečer u zadnjem čitanju prihvatili nacrt zakona, nakon mnogih parlamentarnih zapreka.

Kraljica je svojim pristankom tom tekstu dala snagu zakona.

Ova reforma nije znatnije uzdrmala britansku javnost jer istospolni parovi već imaju ista roditeljska prava kao heteroseksualni: mogu usvajati djecu, koristiti medicinski potpomognutu oplodnju i zamjensku majku, uz uvjet da ona za to ne prima naknadu. Usto, od 2005. istospolni parovi mogu registrirati svoju zajednicu na temelju civilnog partnerstva.

Zakon prepušta vjerskim zajednicama odluku hoće li održati obred vjenčanja istospolnih osoba, osim Anglikanske crkve, većinske u Engleskoj, koja ne dopušta istospolni brak.

Tako se Engleska i Wales pridružuju četrnaest zemalja koje su legalizirale brak između osoba istog spola.

Druge dvije britanske regije, Škotska i Sjeverna Irska, imaju svoje zakone o tom pitanju: škotska vlada je prošli mjesec donijela svoj nacrt zakona o tome, a sjevernoirski parlament je glasovao kako bi blokirao sličnu mjeru.

Po anketi koju je početkom srpnja proveo YouGov, 54 posto Britanaca sklono je istospolnom braku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter