Elio Privileggio dobio titulu viteza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eliju Privileggiu, predsjedniku rovinjske Zajednice Talijana i ravnatelju talijanske OŠ «Bernardo Benussi», generalni konzul Republike Italije Fulvio Rustico urucio je odlikovanje «Cavaliere dell'ordine della Stella della Solidarieta' Italiana», koje na prijedlog konzula dodjeljuje talijanski predsjednik.

Rijec je o tituli viteza, a dodjeljuje se osobama koje su izvan Italije pridonijele ocuvanju talijanske kulture, obicaja, jezika i identiteta. Red je utemeljen 1947. godine kao priznanje za doprinos u razvoju, odnosno obnovi Italije poslije Drugog svjetskog rata.

Rustico je naglasio da je ovo ujedno i priznanje za rad i aktivnost cijele Zajednice Talijana, kao jedne od najaktivnijih u Hrvatskoj, i svim ovdašnjim Talijanima.

- U Rovinju se talijanski jezik, zajedno s hrvatskim, može cuti na svakom kutku. Tu se uvijek osjeca bliskost, multikulturalnost. Rovinj pretvara Jadransko more u more dijaloga, odnosno on je most koji je povezivao dvije zemlje kroz povijest, a to cini i danas, rekao je Rustico. Napomenuo je takoder da Italija podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

- Ovo je za mene posebna cast, ali i obaveza da se i dalje trudim. Istaknuo bih da naša zajednica puno doprinosi kulturnom životu u gradu opcenito, a suživot i multikulturalnost su ujedno i europske vrijednosti, rekao je Privileggio, koji je ravnatelj škole od 1991., a predsjednik ZT-a od 2001. godine.

Privileggiu je na odlikovanju cestitao i dogradonacelnik Marino Budicin.


Podijeli: Facebook Twiter