Elio Pisak: Gljivu prepoznajem s deset metara

Elio Pisak (M. ANGELINI)
Elio Pisak (M. ANGELINI)

Koliko ljubavi uložiš u određenu stvar, toliko dobivaš nazad, jednostavna je filozofija svestranog istarskog estradnjaka Elija Piska. A on, priznaje, puno ljubavi ulaže u pripremu jela. Kuhanje ga ispunjava i opušta, a preferira, zapravo obožava, domaću istarsku kužinu. Osim što uspješno kroči estradom, svojedobno se bavio građevinarstvom, gostovao u TV showu "Farma", Elio je i vrsni poznavatelj gljiva koje priprema na najrazličitije načine. Poznaje više od stotinu vrsta koje prepoznaje s udaljenosti od deset metara!

- Branje gljiva me jako ispunjava, to je jedna vrsta adrenalina. Mogu reći da sam više od 90 posto pozicija sam otkrio. Šuma je kao antistres terapija. Kad čovjek živi na takav način pa s neke druge pozicije razmišlja o životu, slušajući cvrkut ptica i promatrajući životinje, shvati da svakodnevna vreva nije ono što nas u životu drži uspravnima, kaže Elio.

Elem, što se to kuha u Elijevom loncu? Vrlo često spravlja različite fritaje s gljivama, ali i šparugama.

- Spravljam krem-juhe od gljiva, a jedan od specijaliteta koji volim pripremati je pečenje koje začinjavam sušenim crnim trubama. Od gljiva se mogu napraviti i namazi: prvo ih pripremim kao za gotovo jelo pa smiksam. Ne treba ih kuhati, najbolje ih je dodati u jelo neposredno prije nego što bude zgotovljeno jer tako zadržavaju sve hranjive sastojke, savjetuje.

Mnogi se sjećaju da je Elio prije dvije i pol godine na Ćićariji pronašao vrganja kapitalca teškog dva kilograma, promjera klobuka od 36 centimetara, sa stapkom debelom čak 12 centimetara. Kao pasionirani ljubitelj ovog gomolja priskrbio si je i dozvolu za branje gljiva Ministarstva zaštite okoliša.

Mada je iz Buzeta, ipak ne traži tartufe. Najdraže su mu gljive koje rastu u redovima, a među najboljima ističe blagvu ili đordanu, koju ne bere jer je zakonom zaštićena, te smrčak, za njega najkvalitetniju gljiva poslije tartufa.

Elio nas je vrlo ugodno iznenadio svojim stavom prema lovu: tu "sportsku disciplinu" prezire. Ne može se, kaže, postaviti u situaciju da ubija. Kada je riječ o drugim namirnicama, poput ribe ili mesa, kaže da zna savršeno začiniti određeno jelo. Otkriva nam da je prije više od deset godina položio ispit potreban za otvaranje ugostiteljskog obrta, kada je pripremio juhu od gljiva, no ipak je odustao jer je shvatio da nema dovoljno vremena u potpunosti se posvetiti tom zahtjevnom biznisu.

Uglavnom, voli sve što je jednostavno, nije pobornik fancy restorana, mada cijeni ljude koji se posvete dizajniranju i pripremi svega što se nudi na stolu.

Pečene sunčice

Sastojci: nekoliko klobuka sunčica, češnjak, papar, sol, maslinovo ulje

Priprema: U roštijeru položimo klobuke sunčica s listićima okrenutim prema gore tako da popunimo cijelu površinu. Nalijemo ulje, posipamo s malo sitno sjeckanog češnjaka, dodamo papra i malo više soli da bi bile dovoljno slane. Stavimo peći 20 do 25 minuta na 180 do 200 stupnjeva. Sunčice se jedu uz malo kruha. Uz to je najbolje popiti čašu crnog ili bijelog vina ili piva.

Savjet: Prije i nakon konzumiranja gljiva nije preporučljivo jesti mliječne proizvode zato što stimuliraju fermentaciju gljiva koje onda "podivljaju" u nama i može nam pozliti. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter