Elio Bašan: Godišnje pojedem sto kila ribe

Elio Bašan (Arhiva/B. D.)
Elio Bašan (Arhiva/B. D.)

Čovjek mora raditi cijeli život na sebi, i intelektualno i fizički, životna je filozofija Puljanina Elija Bašana, člana žirija ultrapopularnog showa "Ples sa zvijezdama" i voditelja plesne škole Dansel koja djeluje u Puli i Rijeci. Čovjek postaje star kada prestaje učiti, veli on. Rad je bitan u svim sferama života, pa tako i u kuhinji, u kojoj Elio rado provodi vrijeme.

- Volim kuhati najviše za sebe zato što volim jesti kvalitetno. Vrlo su važni nutrijenti, odnosno ono što unosim u sebe jer, kako godine idu, tako hranu gledam kao lijek. Jako je bitno kvalitetno jesti da bi čovjek bio zdraviji, a važna je i tjelovježba, koja je dio mog posla. Osim fizičke aktivnosti, vrlo je bitna i socijalizacija. To daje duševnu hranu čovjeku, što je vrlo važno radi psihičkog zdravlja, osamljeno, smatra Bašan.

- Moj posao je da čovjek bude fit bez obzira na godine. Fleksibilnost tijela može se održati do pozne starosti ukoliko čovjek redovno radi na sebi. Nisam tip koji vježba po fitness centrima, vodim školu plesa u Puli i Rijeci, a osim toga, svakog jutra doma vježbam sat i pol, priča Elio.

Dan počinje čašom tople vode s limunovim sokom, što mu pročisti organizam i pripremi za prihvat hrane. Slijedi tjelovježba, pa doručak, koji obavezno sadržava zobene pahuljice bez šećera, kojima doda razne sjemenke, orahe, bademe, suhe šljive, cimet i žličicu domaćeg meda. Sve to prije natopi u toploj vodi. Uz to pojede neku voćku. Mlijeko ne konzumira, a sir je, zbog visokog udjela masti, na stolu vrlo rijetko.   

U Elijevom hladnjaku nema salama ni marmelada, njemu je to, kaže, nepotrebno. Ručak uglavnom bazira na ribi, koju konzumira pet, pa i šest dana u tjednu. 

- Jedem najviše ribe u Puli, a možda i u Hrvatskoj. Tjedno pojedem dvije kile, godišnje sto kila ribe. Nastojim jesti male ribe koje su manje zagađene, ali i jeftinije. Jedino ne jedem lignje, sipe i rakove koji su puni kolesterola. Ne jedem ni školjke jer filtriraju puno nečistoća. Za prilog je uglavnom blitva, kuhani ili pečeni krumpir, špinat i mrkva te puno zelene salate i crvenog radiča.

Brodet od razne ribe

Sastojci: 70 dag bijele ribe (škarpina, kokot, ugor, oradica ), 1 kapula, češnjak, 2 pomidora, lovorov list
Priprema: Narezati i popržiti kapulu dok ne požuti, dodati malo češnjaka i jajaste pomidore. Podliti ribljim temeljcem ili vodom, dodati ribu i "prekriti" je temeljcem. Poslije se doda peršin, a pred kraj i list lovora. Katkad u brodet, ukoliko je kiselkast, umjesto šećera stavim malo slatke jabuke. Nakon što voda prokuha obavezno dodam malo kvalitetnog bijelog vina. Uz to ide palenta ili nešto drugo, poput pašte, radič i dva deca dobre malvazije
. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter