Elina Garanča oduševila Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Latvijska mezzosopranistica Elina Garanča gostovala je večeras u Zagrebu gdje je pred punom velikom dvoranom KD "Vatroslava Lisinskog" održala spektakularan koncert u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Karela Marka Chichona.

Koncert je otvorilo jedno od najpoznatijih orkestralnih djela današnjice, bučna i vesela uvertira bajkovitoj operi "Ruslan i Ljudmila" Mihaila Ivanoviča Glinke u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a, kojim je ravnao Karel Mark Chichon, suprug Garanče i, po mišljenju kritike, jedan od najuzbudljivijih mlađih dirigenata današnjice.

Publika je burnim pljeskom i ovacijama pozdravila Garanču, koja je zablistala na pozornici zapjevavši ariju Ivane Orleanske "Sad kucnuo je čas" iz drugog čina opere "Djevica Orleanska" Petra Iljiča Čajkovskog. Već nakon prve izvedbe pokazalo se da će to biti koncert za pamćenje – oduševila je snažnim, čistim, kristalno jasnim glasom, što je nagrađeno dugim pljeskom zbog kojega je dvaput izlazila na naklon.

Tužaljku Federica "E la solita storia del pastore" iz drugog čina opere "Arležanka" Francesca Cilea izveo je mladi koreanski tenor Ho-Yoon Chung, gost Garanče na turneji, kojega ona najavljuje kao sljedeću veliku zvijezdu.

Uslijedila je arija Dalile "Mon coeur s'ouvre a ta voix" iz opere "Samson i Dalila" Camillea Saint-Saensa, te dinamični instrumental "Bacchanale" iz iste opere u kojemu je Simfonijski orkestar HRT-a pokazao svu svoju snagu. Garanča i Ho-Yoon Chung potom su izveli prekrasan duet Tebalda i Romea iz Bellinijeve opere "Capuleti i Montecchi", zapjevavši "Chi sei tu, che ardisci aggiararti... Ella e morta", u kojemu Romea pjeva mezzosopran.

Drugi dio koncerta otvorili su ulomci iz opere "Carmen" Georgesa Bizeta, za Garanču važnog djela u kojemu je 2010. u newyorškoj Metropolitan operi nastupila u glavnoj ulozi, što joj je donijelo svjetsku slavu. Otpjevala je poznatu ariju "L'amour est enfant de Boheme", a Ho-Yoon ariju Don Josea "La fleur que tu m'avais jetee", te zajedno još dva dueta, "Seguedille" i desetminutni "C'est toi? C'est moi...".

No, pravi vrhunac koncerta bio je bis na kojemu je Garanča otpjevala "Carceleras" iz zarzuele "Las Hijas del Zabedeo" Ruperta Chapija, na što je publika reagirala apsolutnim oduševljenjem.

Zagrebačka je publika pokazala da zna cijeniti pravu zvijezdu i ispratila slavnu primadonu velikim pljeskom i ovacijama, što je Garanča nagradila s još dva izlaska na bis na kojima su ona i Ho-Yoon još otpjevali slavnu "Non ti scordar di me" Ernesta de Curtisa, a u velikoj završnici fantastičnog koncerta i jedan od najpoznatijih dueta svih vremena, "Brindisi" iz "Traviate" Giuseppea Verdija.

Jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice u Zagreb je stigla u sklopu svoje svjetske turneje, nakon prošlotjednih nastupa u Beču, Grazu i Baden-Badenu. Iz Zagreba putuje u Hamburg, te potom u Ženevu, a u travnju u SAD. Turneju, započetu u ožujku 2012., završava u srpnju ove godine u Češkom Krumlovu. To što je konačno nastupila pred zagrebačkom publikom svojevrsna je "treća sreća", nakon što su zbog izvanrednih okolnosti otkazana oba prethodno dogovorena nastupa - u listopadu 2010. i u ožujku 2011. (Hina; snimila N. MARKIČEVIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter