Elementarna snaga izraza i čistoća oblikovanja

Niz radova prepoznatljivog izraza
Niz radova prepoznatljivog izraza

U galeriji Tigor umjetnika i osebujnog galerista Ronnyja Jušića u Baredinama Donjim, otvorena je izložba poznate istarske likovne umjetnice Mirjane Matić iz Višnjana. Mirjana Matić se posjetiteljima, među kojima je bio velik broj kolega umjetnika, sudionika međunarodnog likovnog natječaja u Krasici, predstavila s novijim radovima, nastalim od 2015. godine do danas. U prepoznatljivom vlastitom izrazu i u ovom su ciklusu mediteranski motivi, pejzaži, pročelja, zidovi, čempresi, borovi… Autorica nadahnuće crpi iz zavičaja, stapajući okoliš u jedinstven doživljaj prostora koji odiše magičnom atmosferom.

- Djela Mirjane Matić odlikuju se krutim geometrizmom, elementarnom snagom izraza i klasičnom čistoćom oblikovanja. Uočljiva je tendencija odvajanja od realizma i kretanje ka pojednostavljivanju, svođenju pojedinih elemenata na geometrijsko i ekspresivno. Ritam i dinamiku monolitnim zidnim plaštevima daju naizmjenično postavljeni veliki i mali kubusi građevina, rijetki detalji kao što su mali prozori, uski prolazi, pokoje stablo združeno s kućama, igra svjetlosti i sjenke. U toj minimalističkoj "škrtosti" u kojoj dominiraju bjeline i "kamenita" siva, povremeno se zalijeću jaki, ponajviše crveni, zeleni i plavi akcenti koji kidaju ujednačenost površina, te svojim dinamičkim vrijednostima stvaraju prostorne odnose - rekla je predstavljajući umjetnicu likovna kritičarka Lorella Limoncin Toth.

Mirjana Matić je završila studij umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, radila je niz godina u istarskim školama kao nastavnica likovne kulture, organizirala je i vodila pedagoške slikarske i grafičke radionice u svom ateljeu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.

Nakon razgledavanja izložbe, po tradiciji vlasnik galerije Ronny Jušić ugostio je na ručku velik broj umjetnika koji su došli i obližnje Krasice, očekujući rezultate međunarodnog likovnog natječaja. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter