Elementarna nepogoda za općinu Motovun

Tuč je uništila poljoprivredne kulture (arhiva)
Tuč je uništila poljoprivredne kulture (arhiva)

Istarski župan Valter Flego proglasio je elementarnu nepogodu uzrokovanu tučom za područje općine Motovun. Odluka je donijeta zbog posljedica olujnog nevremena s obilnom kišom i tučom veličine oraha koja je 3. kolovoza oko 13.20 sati padala oko 40 minuta i izazvala velike štete na poljoprivrednim kulturama, vozilima, krovovima kuća te stvorila brojna klizišta i odrone zemlje.

Nakon prve procjene koju je provelo motovunsko općinsko povjerenstvo, utvrđeno je da su štete velike, posebice na vinogradima, maslinicima i drugim poljoprivrednim kulturama, te na imovini građana, a klizištima i odronima najteže je pogođeno područje mjesnog odbora Kaldir, uslijed čega su pojedina naselja čak neko vrijeme bila potpuno odcijepljena. Motovunsko općinsko povjerenstvo preliminarno je procijenilo ukupni iznos štete na četiri do četiri i pol milijuna kuna, čime je ispunjen uvjet za proglašenje elementarne nepogode, odnosno procijenjena šteta od elementarne nepogode prelazi 20 posto općinskog proračuna iz prethodne godine, koji je u Motovunu za 2013. godinu iznosio 5,249 milijuna kuna.

Nakon što je župan službeno proglasio elementarnu nepogodu za područje općine Motovun, sada slijedi precizno utvrđivanje štete po propisanoj zakonskoj proceduri, što zajedno moraju napraviti općinsko i županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Uz cjelovito izvješće o štetama, povjerenstva su zadužena i za izradu prijedloga mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica te elementarne nepogode. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter