Elementarna nepogoda za Marcanu i Svetvincenat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic proglasio je elementarnu nepogodu za opcine Svetvincenat i Marcana, pogodene dugotrajnom sušom.

Šteta u Svetvincentu iznosi više od 1,7 milijuna kuna, a u Marcani oko pet milijuna kuna, pa obje opcine udovoljavaju uvjetu iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda koji kaže da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veca od 20 posto lanjskog proracuna.

Na podrucju opcine Svetvincenat u uzgoju je preko 13 tisuca stabala maslina, 36 tisuca cokota vinove loze, 750 stabala vocaka i ostale kulture cije je vegetativno razdoblje bilo praceno izraženom dugotrajnom sušom i natprosjecno visokim temperaturama. Od suše je stradalo oko osam tisuca stabala maslina razlicite starosti, oko 20 tisuca cokota vinove loze, oko 500 vocaka razlicitih sorti, preko pet hektara krumpira, preko 20 hektara lucerne i drugog krmnog bilja, više od 15 hektara raznih žitarica i više od cetiri hektara povrtlarskih kultura.

Na marcanskom podrucju štete su pocele nastajati još tijekom proljeca kada su zabilježeni niži prinosi trave, djeteline i drugog krmnog bilja. Dijelom su se ogledale u smanjenim prinosima grožda, a kulminirale su velikim štetama u maslinicima u kojima su opali nedozreli plodovi i osušila se stabla, posebice mlada.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u suradnji s opcinskim povjerenstvima mora u narednom periodu izvršiti procjenu šteta od elementarne nepogode na podrucju Svetvincenta i Marcane, dostaviti cjelovito izvješce županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta, te izraditi prijedlog mjera za ublažavanje posljedica. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter