Elementarna nepogoda za Buzet i općinu Cerovlje

Štete u maslinicima (G. Č. Š.)
Štete u maslinicima (G. Č. Š.)

Istarski župan Valter Flego proglasio je elementarnu nepogodu za područje Grada Buzeta i Općine Cerovlje, uzrokovanu orkanskim nevremenom. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvom Buzeta i Cerovlja, pristupit će aktivnostima na procjeni nastalih šteta i utvrditi stupanj oštećenja na građevinama, infrastrukturi, pokretninama, ostaloj imovini građana i pravnih subjekata, poljoprivrednim kulturama uključujući i dugogodišnje nasade, kao i posljedice na gospodarsku, infrastrukturnu i poljoprivrednu djelatnost tog područja, te druge štete koje su nastale uslijed orkanskog nevremena.

Povjerenstva će izraditi cjelovito izvješće i elaborat o štetama koje će dostaviti županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a dostavit će i prijedlog mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica.

Buzetsko područje je 11. studenoga pogodilo je orkansko nevrijeme koje je prouzročilo velike materijalne štete. Prema prvoj procjeni buzetskog Povjerenstva štete iznose oko 10,8 milijuna kuna, a s obzirom da je gradski proračun za prošlu godinu iznosio 43,3 milijuna kuna, udovoljeno je zakonskom uvjetu prema kojem ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu.

Na području Općine Cerovlje orkanska bura također je prouzročila velike materijalne štete. Obilaskom poljoprivrednih površina ustanovljeno je da su najveće štete na područjima mjesnih odbora Draguć i Grimalda i to na nasadima maslina, voćaka i vinograda.

Prema prvoj procjeni, štete koje su nastale na gospodarskim i građevinskim objektima, poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima te na ostaloj imovini građana i pravnih osoba, iznose oko milijun kuna, te je također udovoljeno zakonskom uvjetu za proglašenje elementarne nepogode s obzirom da je proračun Općine Cerovlje za prošlu godinu iznosio 4,4 milijuna kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter