Elektroničko nasilje rastući problem među mladima

Mirta Andrlon; pozitivna iskustva u interakciji sa djecom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mirta Andrlon; pozitivna iskustva u interakciji sa djecom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Još su u osnovnoškolskim klupama pa ipak već razmišljaju o tome kako se zaštititi od nasilja na društvenim mrežama. "Nemam profil na Facebooku i ne privlače me društvene mreže. Ne želim doći u priliku doživjeti nekakvo nasilje na njima". Tako, neuobičajeno zrelo za svoje godine, govori petašica Katarina Mijatović. Njen vršnjak Lukas Višić smatra da nasilje na Facebooku može biti jako opasno za onoga tko se nađe na meti nasilnika. Katarina i Lukas, zajedno sa drugim učenicima iz buzetske osnovne škole, uključili su se u radionicu koju je u vijećnici Narodnog doma održala volonterka Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, na temu "Cyberbullying - nasilje putem novih medija - Kako se zaštititi od nasilja na Facebooku".

Najopsežniji i najznačajniji projekt zagrebačke udruge na kojem rade brojni studenti komunikologije i novinarstva, diplomirani komunikolozi, novinari, sociolozi, i medijski stručnjaci, je upravo projekt Djeca medija. Zahvaljujući njemu, o pozitivnim i negativnim stranama medija educirano je više od 3600 djece, mladih, roditelja i školskih djelatnika kroz više od četiristo interaktivnih predavanja i radionica u Zagrebu, ali i izvan njega, a sada je po prvi puta ovaj projekt stigao u Istru, u Buzet.

- Aktivna sam članica Djece medija od 2010. godine i do danas moj entuzijazam nije splasnuo, upravo zbog pozitivnih iskustava koje imam u interakciji s djecom. Vodim se zapravo jednostavnim pristupom; ako samo jedno dijete nakon predavanja odluči poslušati naše savjete i preporuke, onda smo napravili nešto dobro. Ne idealiziram situaciju medijske pismenosti u Hrvatskoj na način da mislim da će jednog dana ona biti savršena, ali vjerujem da stvari mogu biti i da idu na bolje. Nedavno nam je jedan dječak nakon predavanja na anketnom listiću napisao da uljepšavamo svijet i mislim da je takva poruka najbolja moguća motivacija, izjavila je voditeljica radionice Mirta Andrlon. Uloga medija u današnjem društvu neosporno je velika. Zbog užurbanog vremena u kojem živimo, roditelji sve manje vremena provode sa svojom djecom te upravo masovni mediji postaju glavni odgajatelji mlađih generacija i što je još važnije, oni im postaju uzori. Kako bi mediji pozitivno utjecali na njihove živote, djeca i mladi trebaju poznavati sve pozitivne, ali još više i one negativne strane koje donose masovni mediji.

- Do ideje, a kasnije i same realizacije predavanja i radionice "cyberbullinga" došli smo jer je elektroničko nasilje rastući problem među djecom i mladima. Djeca se sve ranije upuštaju u otkrivanje društvenih mreža na kojima je nedovoljna kontrola sadržaja i zaštita privatnosti pojedinca. Posljedice nasilja na Internetu katkad mogu biti ozbiljnije od onih prouzročenih nasiljem među vršnjacima u stvarnim situacijama. Uz to, takvo nasilje najčešće ima širu publiku od onoga u školi, na igralištu te u drugim aspektima društvenog života djece. Nadamo se da će predavanje djecu navesti na odgovornije ponašanje na društvenim mrežama te ih osvijestiti o ozbiljnosti i snazi pisane riječi, rekla je Dijana Kolaković iz Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet koje je u suorganizaciji sa Osnovnom školom "Vazmoslav Gržalja", organiziralo radionicu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter