Elektrokemijska zaštita uništila novac, lopovi ostali bez plijena

Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković
Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković

Bankomat OTP banke koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Plodine u Ulici Šime Kurelića u Pazinu, u noći s četvrtka na petak, oko 2.35 sati, nepoznati je počinitelj 
pokušao obiti tako što je aktivirao eksplozivnu plinsku smjesu. Kako je navedeno u policijskom priopćenju, uslijed detonacije nastala su oštećenja na bankomatu i trgovini u sklope koje se nalazi, a oštećene su dvije pravne osobe, odnosno OTP banka sa sjedištem u Zadru i Plodine, čije je sjedište u Rijeci. Iznos materijalne štete još nije specifiriran. 

Velika šteta na objektu

Razvaljivanje bankomata plinskom smjesom scenarij je po kojem se već godinama pljačkaju bankomati na istarskom području, ponajviše na porečkom području. Ovoga puta provalnici nisu odnijeli niti kune jer je tijekom detonacije oštećen dio bankomata, ali ne i sef s novcem. No, ono što provalnici očito nisu znali je da se u sef počela ugrađivati elektrokemijska zaštita. U ovom slučaju se aktivirala i uništila sav novac. 

U pazinskom Plodinama jučer ujutro uvjerili smo se da je bankomat u potpunosti 
uništen, a stradale su staklene stijene na trgovini, najmanje pet komada. Vidljivih oštećenja u trgovini nismo vidjeli, a Plodine su radile normalno, kupaca je bilo kao i inače. 

Iako se eksplozija dogodila tijekom noći, više o samom događaju pokušali smo doznati od voditeljice trgovine, no ona preko svojih zaposlenica poručila da ne želi davati nikakve izjave, već da se obratimo upravi društva u Rijeci.

"Razbojnike zatvoriti na malo duže"

Ispred trgovine smo razgovarali s nekoliko Pazinjana. Nitko nije "oduševljen" činjenicom da se obijaju bankomati, no sreća je da nitko nije stradao. 

- Šta da vam kažem, to je društvo u kojem živimo, to smo tražili i dobili, sa svim dobrim i mnogim lošim stvarima. Treba pohvatati te razbojnike i zatvoriti ih na duže vrijeme, a 
djecu treba učiti radu i da se novac steče radom, ne pljačkom, kazao nam je jedan stariji Pazinjan.

Drugi pak smatra da bi pravosuđe trebalo biti oštrije sankcionirati ovakve počinitelji. 

- Znam da je to samo jedan u nizu ovakvih slučajeva i da je godinama to "u modi". Poremećene su nam vrijednosti u društvu jer bi svi htjeli brzu i "jeftinu" zaradu, može to biti i dizanje trgovine u zrak, po cijenu rizika za vlastiti život, kazao nam je drugi 
sugovornik. (Mateo SARDELIN)



Podijeli: Facebook Twiter