Elektroistri predlažemo da vodove spuste pod zemlju

Roberto Fiducioso pored temelja za betonski stup i stari drveni stup nasred parcele (Z. STRAHINJA)
Roberto Fiducioso pored temelja za betonski stup i stari drveni stup nasred parcele (Z. STRAHINJA)

Općina Medulin voljna je uključiti Elektroistru u uređenje prometnice Carevac u Vinkuranu, na način da električne instalacije postave u trup prometnice, čime bi omogućili micanje stupova s privatnih parcela, poručio nam je jučer Damir Demarin, donačelnik općine Medulin. Demarin je reagirao na članak koji smo jučer objavili o tome da je Elektroistra bez znanja vlasnika strojevima ušla na parcelu obitelji Fiducioso i postavila temelj za betonski stup, pravdajući to održavanjem električne mreže nakon jake bure.

Vodove pod zemlju

Prema Robertu Fiduciosu, problem je što on na toj građevinskoj parceli, na kojoj su već postojale drvene bandere za struju, planira graditi, što je zbog HEP-ove infrastrukture dovedeno u pitanje. Problem je i što, kaže Fiducioso, u vlasničkom listu nema upisanog prava služnosti u korist elektroprivrede. Godine 2008., kaže, izmjestili su mu stupove visokonaponske mreže i vodove ukopali u zemlju ispod javnog puta, pa je čudno da u to zemljište nisu ukopali i ostale vodove, tim više što za put posjeduju pravo služnosti od 2009. godine.

- Općina Medulin planira u ovoj godini početi s uređivanjem tog puta pa ćemo ponuditi Elektroistri da zračne vodove spuste pod zemlju, što bi im vjerojatno bilo i isplativije nego postavljati betonske stupove. Cesta Carevac se projektira i u ovoj godini mogli bismo realizirati barem prvu fazu, dok ne riješimo vlasničke odnose u cijelosti. Općini je u interesu riješiti problem i bilo bi nam drago ako HEP bude prihvatio naš prijedlog, zaključio je Demarin.

Postići dogovor

Općinu smo zapravo kontaktirali jer se na istoj parceli nalazi rasvjetni stup, navodno njeno vlasništvo. Fiducioso se nadao da će taj stup, uz suglasnost Općine, lako izmjestiti, no onda su ga neugodno iznenadili radnici Elektroistre koji su mu uz tu banderu prošle srijede iskopali temelj za novi betonski stup. No, i Demarin je, kako smo i nagađali, naveo da se zapravo radi o električnom stupu, na kojem je - tko zna kad - samo postavljeno rasvjetno tijelo.

- Općini nije problem ići vlasnicima parcele na ruku. Lako ćemo izmjestiti rasvjetu, samo da se postigne dogovor s Elektroistrom. Ionako je rasvjeta postavljena usred parcele, osvjetljava grmlje i ne znam kome je od koristi, zaključio je Demarin. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter