Elektroistra: Radimo da se ovakvi kvarovi ne ponove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su tijekom srijede popodne svi dijelovi Valdebeka i Monte Magna dobili struju, žitelji tog dijela grada još uvijek prepricavaju nevolje koje su ih zatekle jer su ostali bez elektricne energije.

Posebno je to bilo izraženo u novom kvartu Medulinske ulice gdje je izgradeno šest novih zgrada s više od stotinu stanova. Kako smo saznali od nekolicine žitelja na broju 15, njihova zgrada koristi iskljucivo struju i svi se griju samo na nju.

Kako im je bilo gotovo 20 sati bez struje govori podatak, koji nam je iznijela jedna majka, da samo u toj zgradi, gdje ima 20 stanova, živi desetak male djece. Svi su se oni, kaže, smrzavali jer klima-uredaje na koje se griju nije bilo moguce upaliti, a drugi prikljucci nisu uopce niti predvideni.

- Bilo je stvarno strašno. U drugim dijelovima Monte Magna ljudi su imali drva kao alternativu za grijanje, a mi niti to. Dijete sam dobro ubundala i tako smo prošli noc, ali mislim da nam je to svima škola za iduci put da razmislimo o nekoj alternativi. Iako, nadam se da iduceg puta nece biti, barem ne u ovakvom obimu, ispricala nam je majka cetverogodišnjeg djeteta.



Kabel oštecen na privatnoj parceli


Da se to više ne ponovi, barem ne u tim razmjerima, trude se i u Elektroistri. Kako kaže njen direktor Davor Miškovic, grad se napaja kabelskom, a okolna naselja zracnom mrežom. Iako su na zracnoj mreži kvarovi cešci, brže se otklanjaju nego kada se dogode na kabelskoj.

- Gotovo svugdje se dijelovi grada koji se napajaju kabelskom mrežom napajaju s dvije strane, tako da, ako dode do nestanka struje, vrlo brzo premostimo problem napajanjem s druge strane. Ovaj dio grada kao neko slijepo crijevo je i napaja se samo s jedne strane i zato se dogodilo da su bili satima bez struje, objašnjava Miškovic.

Dodatni je problem, kaže, što je kvar bio na privatnoj parceli. Veli da su reagirali promptno i, iako se cini dugo, problem je otklonjen u najkracem mogucem roku.

- Tako je na Monte Magnu utvrdeno da je do kvara, odnosno otkazivanja cak cetiri trafostanice u tom dijelu grada, došlo zbog oštecenja na kablu i to na dijelu koji se nalazio na privatnoj parceli, ciji nam je vlasnik potvrdio da su ondje nedavno izvodeni radovi.

U isto vrijeme je u tom dijelu bio još jedan kvar koji smo prije sanirali, a potom smo išli tražiti i taj drugi, pojasnio je i Denis Brajkovic, rukovoditelj Službe za vodenje pogona Elektroistre.



Kaže da je službeno do kvara došlo u 20.08 sati. Od zaprimanja prve informacije u 20.30 sati krenuli su tražiti mjesto kvara. Po dojavi jedne osobe da se dimi iz jedne trafostanice, najprije su to sanirali, a buduci da je do ispadanja dolazilo i dalje, nastavili su tražiti drugo mjesto. Prekinuti kabel locirali su nešto prije ponoci.

- Buduci da je mjesto bilo na privatnom posjedu, nismo željeli ljudima zvoniti u ponoc i bagerima kopati dvorište cijelu noc, ali smo odradili sve predradnje i ujutro, u 6 sati, radnici su poceli radove koji su uspješno dovršeni oko 13.30 sati i do 15 sati prikopcali smo sva kucanstva, rekao je Brajkovic.

Uskoro ce se napajati s tri strane

Miškovic je rekao da ce se tijekom 2012. godine izgraditi kabel od trafostanice Vila Marija do one Proštinske bune, iako to ovisi o investicijama i rješavanju imovinskopravnih odnosa.

Trenutno su, kaže, u fazi ishodovanja lokacijske dozvole, a u slicnoj su fazi i za drugu planiranu dionicu, od trafostanice Monte Magno 1 do trafostanice Karoce u dijelu Valdebeka.

- Prije godinu dana smo položili cijevi ispod obilaznice tako da tamo više necemo morati kopati. Kada to budemo realizirali, zbog ovakvih bi radova ta naselja bez struje bila najviše pola sata. Kada to napravimo, ovo ce se podrucje napajati s tri strane, a s tim novim kablovima ovakvi kvarovi više nece biti moguci, tvrdi Miškovic.

Izvodaci, prijavljujte oštecenja


Direktor Elektroistre Davor Miškovic apelirao je na sve izvodace radova da prije no što pocnu kopati napamet dodu do njih po podatke i zatraže uvid u tehnicku dokumentaciju.

- Zbog ovakvih ucestalih dogadanja mi smo dužni sve prijaviti policiji, a i naplatiti nastalu štetu od izvodaca radova, kaže.

- Da su izvodaci na vrijeme prijavili oštecenje kabla, zamijenili bismo ga i do svega ovoga ne bi došlo, dodaje. Pojašnjava da je kabel vrlo osjetljiv jer je dovoljno da ga se malo zagrebe pa da s vremenom popusti te dolazi do vecih oštecenja.

Tko je oštetio kabel?


Pokušavajuci saznati tko je oštetio kabel, doznali smo da je prije mjesec dana, po nalogu Herculanee, izvodac radova bio TGT Adriatic. No, kako saznajemo od direktora TGT Adriatica Emila Jakše, oni su radove izvodili samo na cesti i do ruba privatnih parcela. Vlasnici parcela sami su tražili izvodace radova koji su ih spajali na kanalizaciju.

- Mi smo jucer izašli na teren i pogledali o cemu se radi, ali smatramo da su to ipak privatno angažirani izvodaci, a ne mi, kaže Jakša. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter