Elektroistra ipak ostaje veliki distributivni centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Intervencija čelnog čovjeka Istarske županije Ivana Jakovčića, gradonačelnika i načelnika istarskih gradova i općina, kao i saborskih zastupnika očito je urodila plodom jer prema neslužbenim informacijama Elektroistra ostaje i nadalje u modelu I unutar nove reorganizacije HEP - ODS-a. Bio je to, navodno, i razlog boravka župana Jakovčića ovih dana u Zagrebu.

Naime, unatrag nekoliko dana čelni ljudi gradova, općina i Županije poslali su pismo potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branku Grčiću i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku u kojem ukazuju na degradaciju djelatnosti distribucije električne energije na području Istarske županije svrstavanjem Elektroistre iz modela I u model II. Iako je Elektroistra često prednjačila u organizaciji, tehnološkim rješenjima i primjeni modernih tehnologija neopravdano se željelo svesti je na niži rang.

Dosad je Elektroistra zajedno sa Zagrebom, Rijekom, Splitom i Osijekom uvijek svrstavana u rang prvih pet velikih distributera.

Po novoj reorganizaciji veliki DP-i bi bili model I, a mali model II. Mjesto Elektroistre trebao je zauzeti Varaždin, koji bi, prema nekim razmišljanjima, trebao postati regionalni centar, ali očito nauštrb Pule koja je trebala biti svedena na razinu Gospića, Požege ili Bjelovara. Po najnovijim saznanjima, Varaždin neće ispasti iz modela I, već će umjesto pet biti šest distributivnih centara, a ostali će ući u model II. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Jakovčić: Potražiti svježi kapital

Istarski župan Ivan Jakovčić jučer je, nakon intervencije u Zagrebu, bio iznimno zadovoljan postignutim i ustvrdio da je bio maksimalno angažiran da se to riješi upravo na ovakav način, jer je Elektroistra najbolji dio HEP-a.

- Nelogično je to što se predlagalo i to me podsjetilo na vrijeme kada su ukidali Trgovački sud u Pazinu, ali se ipak nije ponovilo.

Bila je to zajednička akcija Županije, Grada Pule i drugih gradova i općina Istre te zaposlenika Elektroistre. Istaknuo bih također da za distributivni sustav električne energije u Hrvatskoj to znači novi model u koji bi se uključili gradovi, općine i županija te drugi zainteresirani, a to je i čest model kojim treba tražiti svježi kapital za razvoj distributivnog sustava, istaknuo je Jakovčić.


VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter