Elektroistra i policija kod ugostitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elektroistra je i ovog tjedna nastavila najavljene pojacane kontrole iskopcanih potrošaca i naplate dugova, odnosno nova iskapcanja neplatiša. Iako, kažu, imaju razumijevanja za stanje u državi, za recesiju i probleme s kojima se svi potrošaci, a pogotovo mali obrtnici susrecu, priznaju da je to dvosjekli mac jer tu situaciju potrošaci nerijetko zloupotrebljavaju.

"Doduše, malo smo i mi krivi jer ne nastupamo oštro od samog starta nego smo popustljivi pa nam se to onda ponekad obije o glavu, a potrošaci nas prevare. To sada i za ubuduce nastojimo svesti na najmanju mogucu mjeru, iako povjerenja mora biti i bit ce ga za one koji ga zaslužuju", kaže nam direktor Elektroistre Davor Miškovic. Tome smo svjedocili i proteklih dana, kad smo pratili iskapcanja, a u njima je jucer sudjelovala i policija. U sat vremena, koliko nam je trebalo da obidemo nekoliko obrtnika neplatiša, zakljucili smo da je samo njihov ukupni dug premašio sto tisuca kuna, dok se pojedinacni kretao od deset pa do više od sedamdeset tisuca kuna.

U Tomassinijevoj ulici iskapcanje dužnika, kojeg uopce nema u evidenciji platiša, prošlo je bez problema. Možda ce gazda ovako biti primoran pojaviti se u Elektroistri, iako je pizzerija, najveci objekt u sklopu iskopcane kuce, bila zatvorena. Prljava stakla i zapuštena unutrašnjost ukazuju da ne radi vec duže vrijeme, no struju je netko ipak (po)trošio. Ovim iskopcavanjem ostali su zateceni vlasnici ostalih manjih lokala, a pogotovo marketa koji je, izmedu ostalog, ostao s iskljucenim frižiderima.

Sljedeca stanica je Dolinka, gdje je vec otprije iskljucen ugostiteljski objekt Biska 2 na jednom mjernom mjestu. Ovim su obilaskom djelatnici trebali provjeriti troši li se struja i dalje. Na licu mjesta uvjerili smo se da se struja - troši! Nakon pocetnog provjeravanja i pokušaja da se brojilo skine i zamijeni "zamkama", odnosno uredajima za sprjecavanje neovlaštene potrošnje - cije bi premošcivanje bilo kazneno djelo jer bi znacilo provaljivanje u ormar i aktivnosti blizu napona - vlasnik nije dozvolio radnicima Elektroistre da nastave posao i iskljuce struju. Postupak je zaustavljen, sastavljen je zapisnik, a vlasnik je obecao da ce dug platiti do kraja ovog mjeseca. Medutim, jucer su se djelatnici Elektroistre vratili u pratnji policije ne bi li dovršili zapoceti posao. Vjerojatno zahvaljujuci prisustvu organa reda posao je odraden bez problema, brojilo je skinuto, postavljene su "zamke" i ormarici ponovno zakljucani.

Jedna od jucerašnjih destinacija u pratnji policije bio je i ugostiteljski objekt Gardelin, bivša Sonja na Velom Vrhu. I ovdje je gazda prvi put osujetio pokušaj iskopcavanja, iako se i on vodi kao potrošac u statusu "iskopcan". Usto, i dalje koristi struju, buduci da se sam ukopcao, što znaci da je pocinio prekršaj. Jucer je ipak definitivnim skidanjem brojaca, stavljanjem "zamke" i ponovnim zakljucavanjem ormarica ostao bez struje, a gazda je ovaj put obecao odmah podmiriti dug.

Kako saznajemo u Elektroistri, bez obzira namire li ovi dužnici svoja dugovanja, proširit ce se predmet interesa nadležnih tijela. Naime, kljucna pitanja na koja ce odgovore morati potražiti i inspektori rada su: na koji nacin se otvaraju ormarici, tko ima sistem-kljuc od tih ormarica i kako ga je dobio, s obzirom na to da su jedine ovlaštene osobe za baratanje time elektricari iz Elektroistre.


Podijeli: Facebook Twiter