Elektro-pastirima protiv divljih svinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sprjecavanje šteta od divljih svinja i dalje je visoko na listi buzetskih prioriteta. U pohodu divljih svinja ovih rujanskih dana najviše stradava kukuruz, a pocelo je i grožde. Gradonacelnik Valter Flego apelirao je na lovacka društva buzetskog podrucja, kao i susjednih opcina, da poduzmu sve što je u njihovoj moci i dodatno intenziviraju aktivnosti radi sprjecavanja šteta od divljaci. Od Lovackog društva "Mirna" ocekuje se da kod resornog ministarstva izvidi mogucnost odobravanja nocnog lova te povecanog odstrjela divljih svinja.

- Nakon opetovanih pritužbi gradana organizirali smo zajednicki sastanak s mještanima naselja u Mjesnom odboru Štrped na cijem podrucju divljac, a pretežito divlje svinje, uzrokuje stalne štete na usjevima i nasadima poljoprivrednih kultura. LD "Mirna" je proteklih mjeseci uložilo veliki trud u rješavanje tih problema, organiziralo je i nekoliko hajki, no nažalost divljac još uvijek uzrokuje štete te ce biti potrebno poduzeti dodatne mjere na sprjecavanju šteta, istice Flego.

Pomoc u rješavanju ovih problema koji ce se, kaže Flego, teško riješiti u kratkom vremenu, zatražena je i od vijeca svih 11 MO-a buzetskog podrucja. Predloženo im je da izvijeste poljoprivrednike na svom podrucju o poduzetim mjerama te im preporuce da pokušaju maksimalno zaštititi svoje usjeve i nasade. Kao jedan od mogucih nacina zaštite predlaže se ugradnja elektricnih pastira, o cemu se potrebne informacije mogu dobiti u "Mirni".


Podijeli: Facebook Twiter