Elektricni IBE u serijskoj proizvodnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Seat je u Ženevi predstavio koncept elektricnog kupea nazvan IBE. U Seatu tvrde da nije rijec o još jednoj utopistickoj studiji jer se radi o projektu koji je dio ozbiljnog nacionalnog plana elektrifikacije španjolske autoindustrije.

Dobro upuceni izvori navode kako entuzijazam španjolske vlade za elektromobile leži u cinjenici da Španjolska preko 20 posto energije proizvodi iz obnovljivih izvora, poglavito vjetra.



Punjenje elektricnih automobila dok su parkirani kraj radnog mjesta ili preko noci jedan je od posebno korisnih nacina na koji bi se mogla upotrijebiti energija iz nestalnih izvora, koja je zbog svoje prirode nepogodna za uobicajene namjene, poput napajanje domova ili industrije.

No, uz posve elektricni model, Seat planira i proizvodnu benzinsko-elektricnog hibrida. Izvori otkrivaju kako ce se za gradnju iskoristiti modificirana platforma VW Golfa šeste generacije.

Koncept IBE u Ženevi je predstavljen s motorom koji razvija 101 KS i 200 Nm okretnog momenta. Iz stanja mirovanja do 50 km/h ubrzava za 3.4, a do 100 km/h za 9.4 s. Ovaj kupe s cetiri sjedala dugacak je 378 cm i teži oko 1.000 kg.


Podijeli: Facebook Twiter