Električni bicikli uskoro stižu na Giardine i tržnicu

Električni bicikli bit će stacionirani na Giardinima (M. ANGELINI)
Električni bicikli bit će stacionirani na Giardinima (M. ANGELINI)

Osam električnih "bičikleta" uskoro stiže na dvije lokacije, ispred restorana Markat (tržnica) u Smareglinoj ulici te na Giardine. Budući da se radi o pilot projektu u sklopu međunarodnog Movesmart, zasad će ih, odnosno u trajanju od devet mjeseci za potrebe testiranja, koristiti ciljane skupine, prvenstveno studenti, građani i turisti.

Moguće još dvije lokacije

Ovih je dana, nakon završenog građevinskog dijela, na spomenutim lokacijama započeto s postavljanjem stanica, odnosno prvim dijelom opreme za punjenje električnih bicikala. Trenutno, bicikle su na farbanju, a osim žuto-zelenih boja, bit će prepoznatljive i po logu Grada Pule.

- Uskoro bi projekt trebao u potpunosti profunkcionirati, doznajemo od voditeljice Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pule, Kristine Fedel Timovski, koja nam potvrđuje i kandidaturu gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Fondu za zaštitu okoliša za još dvije lokacije i dodatnih deset bicikli, što je u planu realizirati do kraja ljeta.

Podsjetila je pritom Fedel Timovski kako se ne radi o projektu koji uključuju samo bicikle, već stvaranju novih tehnologija i inovativnih sustava na smartphone aplikacijama. Izrađuju se pri sveučilištima u zemljama koje su partneri u projektu: Španjolskoj, Grčkoj, Irskoj, Engleskoj i Njemačkoj, a tijekom pilot projekta korištenje bicikala bit će besplatno.

Projektom Movesmart će se testirati sustav "Mobilnost na zahtjev" koji se bazira na korištenju električnih bicikala. Sustav će koristiti od ranije prepoznate dobre prakse koje između ostalog promoviraju korištenje električnih bicikala te uspostavu lokacija za njihovo preuzimanje i odlaganje. Korisnici će u Puli, te španjolskom gradu Vitoria-Gasteizu imati priliku testirati i procijeniti nova rješenja. Ovim pilot projektom ostvarit će se mogućnost usporedbe rezultata projekta u dva različita gradska scenarija.

Mobilnost na zahtjev

- Projektom će se dobivati korisnička izvješća koja mogu biti povremena, primjerice izvješća o prosječnoj brzini kretanja na pojedinim segmentima ceste ili pak upozorenja o novonastalim događajima poput prometnih nezgoda koje privremeno blokiraju određeni dio ceste. Izvješće će sadržavati i informaciju, primjerice o iznenadnim vremenskim nepogodama koje uzrokuju nepredviđenu gužvu, rekla je Fedel Timovski. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter