Električni bicikli u Pulu stižu u lipnju

Uz Giardine, stanica za električne bicikle bit će i na tržnici (D. ŠTIFANIĆ)
Uz Giardine, stanica za električne bicikle bit će i na tržnici (D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu pilot projekta Movesmart osam električnih bicikala na dvije lokacije u središtu grada trebala bi se naći već u lipnju. U Puli je ovaj međunarodni projekt startao prije godinu i pol dana, a trenutno je u tijeku realizacija njegove druge faze u sklopu koje je dosad izrađena kompletna projektna dokumentacija te će se uskoro postaviti električna postolja.

Bicikli samo za ciljane skupine

Gradski pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat kaže kako su kontaktirani svi subjekti te da sada slijede završni razgovori s konzervatorima, a nakon toga izdavanje svih dozvola za postolja, što se očekuje do kraja ovog mjeseca. Predviđene lokacije za postavljanje postolja su u Smareglinoj ulici (ispred restorana Markat, bivše Sljeme) i na Giardinima. No, kako se radi o pilot projektu zasad će, odnosno u trajanju od devet mjeseci za potrebe testiranja, bicikle koristiti ciljane skupine - studenti, građani i turisti.

Voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pule Kristina Fedel Timovski pojasnila je da je kupnja ograničena na osam bicikala, budući da se radi o eksperimentalnom projektu o novim tehnologijama.

- Odobrena su sredstva za kupnju bicikla i postolja (ležišta) za parkiranje i punjenje. Budući da je i turistički sektor u Puli iskazao interes za ovaj projekt moguće je u budućnosti zajedničko djelovanje u smislu širenja cjelokupnog sustava. Svakako valja naglasiti da se ne radi o projektu bicikli, već stvaranja novih tehnologija i inovativnih sustava na smartphone aplikacijama. One se izrađuju pri sveučilištima u zemljama koje su partneri u projektu - Španjolskoj, Grčkoj, Irskoj, Engleskoj i Njemačkoj. Dakle, pokretanje bicikala ovisi o spremnosti aplikacije koja je trenutno u izradi, a trebala bi biti gotova u lipnju. Tijekom pilot projekta korištenje bicikala bit će besplatno, rekla je Fedel Timovski.

Interakcija čovjeka i računala

Movesmartom će se testirati sustav "Mobilnost na zahtjev" koji se bazira na korištenju električnih bicikala. Sustav će koristiti od ranije prepoznate dobre prakse koje između ostalog promoviraju korištenje električnih bicikala te uspostavu lokacija za njihovo preuzimanje i odlaganje. Korisnici će u Puli te španjolskom gradu Vitoria-Gasteizu imati priliku testirati i procijeniti nova rješenja. Ovim pilot projektom ostvarit će se mogućnost usporedbe rezultata projekta u dva različita gradska scenarija.

- Cilj ovog projekta je stvaranje novog pristupa koji podrazumijeva interakciju čovjeka i računala, odnosno koristi tehniku "crowdsourcing" (proces dobivanja potrebne usluge, ideje ili sadržaja od velike skupine ljudi - prvenstveno online korisnika). Ovim se projektom rješava problem pronalaženja i planiranja vremenski ovisnih ruta u urbanim prometnim mrežama integriranjem javnog prijevoza. Projekt podržava električnu mobilnost te usluge posuđivanja i zajedničkog korištenja električnih vozila, doznajemo još od Fedel Timovski.

Projektom će se dobivati korisnička izvješća koja mogu biti povremena, primjerice izvješća o prosječnoj brzini kretanja na pojedinim segmentima ceste ili pak upozorenja o novonastalim događajima poput prometnih nezgoda koje privremeno blokiraju određeni dio ceste. Izvješće će sadržavati i informaciju, primjerice o iznenadnim vremenskim nepogodama koje uzrokuju nepredviđenu gužvu. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter