Električni automobili - budućnost koja je već počela


U idiličnom krajoliku vinarije Kozlović, koja je već sama po sebi arhitektonski futuristički raritet, predstavljeni su jučer navečer primjerci električnih automobila, koji bi trebali predstavljati budućnost automobilske industrije. Svakako je najveću pažnju plijenio model Tesla S, inače najbolji model u autoindustriji električnih automobila, a bili su tu još teretno ili kombinirano vozilo za gospodarske potrebe Nissan e-NV 200, električni Volkswagen E-Golf te mali gradski Renault Zoe, a sve su ih zainteresirani posjetitelji mogli i isprobati u vožnji.

- Vizija nam je da Istra bude prva regija u e-mobilnosti, što kroz vozila, a što kroz samu infrastrukturu punjača za ta vozila, kazao je jedan od organizatora događaja Davor Dvornik iz bujske tvrtke Automarketing koja je zajedno s tvrtkom Avantcar osmislila predstavljanje električnih vozila s ciljem podizanja svijesti o ekološkim prednostima ove nove tehnologije za koju mnogi vjeruju da će prednjačiti u budućnosti. Nakon obilaska vinarije, kroz koju je goste vodio Gianfranco Kozlović, i upoznavanja s proizvodnim vinskim procesom, uslijedila je prezentacija predstavnika slovensko-hrvatske tvrtke Avantcar Vladimira Markulina na kojoj je govorio o svjetskim trendovima korištenja električnih vozila, a dotakao se potencijala Hrvatske na tome polju.

- Danas želimo ljude informirati da električna vozila nisu budućnost, nego su tehnološki sazrijela i već su dostupna na tržištu, kazao je Markulin navevši primjerice da mnogi ne znaju da se električna vozila mogu puniti i na svakoj običnoj utičnici, ne samo na električnim punionicama koje, doduše, brže napune bateriju automobila, a i njih ima sve više i na našem području.

"Skoro sva vozila koja trenutno nudimo imaju doseg od 200 kilometara, a statistički podaci pokazuju da 85 posto stanovnika EU ne prelazi dnevno više od 50 kilometara. Čak 95 posto žitelja ne prelazi više od sto kilometara, stoga je takav doseg sasvim dovoljan za većinu naših potreba", kazao je Markulin kojeg smo upitali koliko se kreću cijene električnih vozila.

"U našoj ponudi imamo vozila od 28 tisuća eura pa do Tesla modela S, koji je luksuzne klase i košta oko sto tisuća eura, ali to je vozilo kojeg možemo uspoređivati s Mercedes S klasom ili s BMW serijom 7, dakle luksuznog vozila, koji je onda možda u tom omjeru čak povoljniji, a tehnološki je zasigurno najnaprednije vozilo trenutno na tržištu." (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter