Elegancija kompaktne klasike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon punih jedanaest godina i trogodišnjeg premišljanja hoce li uopce dobiti nasljednicu, jer 2008. godine obustavljena je njezina proizvodnja, iznenada je osvanula nova generacija Hyundai Elantre.

Klasicna limuzina na razmedi C i D segmenta, odnosno sedanska verzija automobila koje uobicajeno svrstavamo u C razred, plijeni iznimno elegantnim izgledom i originalnošcu. Kako unutar klase, tako i u usporedbi s ostalim Hyundaijevim modelima.

A prica o eleganciji utemeljena je i jednim od najboljih koeficijenata otpora zraka u klasi - svega 0,28. Istina, kad se bolje zagleda prednju masku, uocava se slicnost s najnovijim modelima i40 i ix35, dok je stražnji kraj zahvaljujuci obliku svjetala možda i najljepši u toj, kompaktnoj sedanskoj klasi. Unutrašnjost je takoder lijepo oblikovana, a kod iluminacije središnje konzole i instrument ploce dominira otmjena plava boja.



Dimenzije su u prosjeku klase. Dužina je 4,53 metra, širina 1,78, a visina 1,45 metara. Meduosovinski razmak iznosi 2,7 metara, veliki "bunker" ima volumen od 430 litara.

U zoni motora prica je za sada vrlo jednostavna. Elantra ce koristiti novorazvijeni benzinski motor zapremine 1,6 litara snage 130 KS pri 6300 okretaja motora te maksimalnim okretnim momentom od 157 Nm pri 4850 o/m.

Rijec je i o motoru koji se odlikuje iznimno niskom potrošnjom do prosjecno 6,4 l/100 km u varijanti s rucnim 6-stupanjskim mjenjacem, dok je desetak posto rastrošniji u opciji s automatskim mjenjacem. Emisija CO2 mu je 149 g/km. Za sada nije predvidena neka druga motorizacija, no vjerujemo da ce se do kraja godine u opciji pojaviti i najmanje jedan dizelski agregat. Dodajmo još da su dimenzije naplataka i pneumatika 205/55 R16.

Dolazak na tržište nove generacije Elantre predviden je u srpnju ili najkasnije u rujnu ove godine. Hyundai je pak na ovaj nacin u potpunosti obnovio gamu, a s obzirom na ponudeno, vrlo je vjerojatno da ce ovladati jako dobrim pozicijama na mnogim tržištima pa tako i na hrvatskom.


Podijeli: Facebook Twiter