Eleanor Catton dobitnica nagrade Man Booker

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književna nagrada Man Booker dodijeljena je u utorak navečer dvadesetosmogodišnjoj Novozelanđanki Eleanor Catton, koja je tako postala najmlađa dobitnica jedne od najuglednijih književnih nagrada u svijetu.

Nagrada joj je dodijeljena za roman "The Luminaries" koji na 832 stranice prati pustolovine Waltera Moodyja koji se pokušava obogatiti u potrazi za zlatom na Novom Zelandu 1866. godine. Roman počinje s dvanaestoricom muškaraca okupljenih u hotelu i putnikom koji slučajno uleti među njih, a priča se zapleće oko nestalog bogataša, mrtvog pustinjaka, gomile zlata, pretučene prostitutke, seksa, opijuma, sudskih procesa i tajni. Kroz roman se izmjenjuje nekoliko pripovjedača pa tako čitatelj postupno otkriva što se dogodilo u gradiću Hokitiki na novozelandskom Južnom otoku.

Predsjednik žirija Robert Macfarlane knjigu je ocijenio kao briljantno, golemo djelo. "Čitajući knjigu katkada vam se čini da ste se u njoj izgubili, bojite se da će vas progutati, ali onda shvatite da je riječ o pomno strukturiranom djelu", rekao je. Žiri je zadivila autoričina tehnika, ali ih je potpuno osvojila njezina "nevjerojatna narativna vještina".

Roman "The Luminaries" je roman s dušom, dodao je Macfarlane. "Likovi su se našli na Novom Zelandu da se obogate - a jedino što ih ometa je ljubav".

Što se tiče dužine samoga romana, najdužega koji je osvojio Bookera u povijesti te nagrade, Macfarlane smatra da "ona nije problem, ako je roman sjajan. The Luminaries je knjiga koju ćete ispirati poput zlata, a dobitak je golem".

Osim same knjige, žiri je impresionirala i mladost autorice koja je roman počela pisati s 25 godina. "Njezina je zrelost očita u svakoj rečenici, u ritmu i uravnoteženosti. To je roman nevjerojatne kontrole", rekao je Macfarlane.

Ovogodišnju dodjelu obilježili su nevjerojatno velik broj prijava - čak 151 autora iz cijeloga svijeta, ali i raznovrsnost žanrova i tema. Uz Eleanor Catton u užem izboru bili su Jim Crace s romanom "Harvest" i irski pisac Colm Toibin s djelom "The Testament of Mary", kojima je to bila druga nominacija za nagradu, te kanadska spisateljica i zen-budistička svećenica Ruth Ozeki s romanom "A Tale for the Time Being", američke spisateljice indijskoga podrijetla Jhumpe Lahiri s romanom "The Lowland" i autorica NoVilet Bulawayo, rođena u Zimbabveu, s romanom "We Need New Names". U žiriju su bili i novinarka Martha Kearney, kritičar i biograf Robert Douglas-Fairhurst, kritičarka Natalie Haynes te bivši urednik Scotland on Sunday Stuart Kelly.

Dobitnicu nagrade očekuje novčani iznos 50 tisuća funti (oko 450 tisuća kuna), ali i gotovo zajamčena rekordna prodaja romana širom svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter