EL: U polufinalu Fenerbahče-Benfica, Basel-Chelsea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Basela, Benfice, Fenerbahčea i Chelsea izborili su plasman u polufinale Europske lige.

Basel se do povijesnog uspjeha probio pobijedivši Tottenham boljim izvođenjem jedanaesteraca 4:1 nakon što je utakmica u regularnom dijelu završila rezultatom 2:2, baš kao i prva u Londonu. Tottenham je poveo golom Clinta Dempseya u 23. minuti, no svega četiri minute kasnije rezultat je izjednačio Mohamed Salah. Domaćine je u prednost doveo Dragović u 49. minuti, ali je sedam minuta prije kraja susreta Dempsey svojim drugim golom poravnao rezultat. U posljednjim trenucima regularnog dijela susreta Spursi su ostali s igračem manje nakon što je 'pocrvenio' Vertonghen. U produžetku je Basel imao igrača više i tri izgledne prilike, no nije ih iskoristio pa je pobjednik dobiven udarcima s bijele točke.

Prilikom izvođenja kaznenih udaraca Schari, Streller, Fabian Frey i Diaz su bili uspješni, dok je kod Spursa uspješan bio jedino Sigurdsson. Yann Sommer je obranio udarac Huddlestoneu, dok je Adebayor prebacio vrata.

Newcastle United i Benfica su na St James Parku odigrali 1:1, a kako je Benfica u prvom susretu slavila 3:1 izborila je prolaz u polufinale. Domaćin je poveo golom Papissa Cissea u 71. minuti i potom jurnuo po drugi gol i prolaz. Usprkos nekoliko izglednih prilika 'svrake' nisu uspjele, a kazna je stigla u sudačkoj nadoknadi kada je Eduardo Salvio izjednačio i razriješio sve dvojbe. Utakmicu je vodio hrvatski sudac Ivan Bebek, a asistirali su mu linijski suci Tomislav Petrović i Miro Grgić, te iza golova Domagoj Vučkov i Goran Gabrilo. Četvrti sudac bio je Dalibor Conjar.

Lazio je zbog kazne na praznom Olimpicu protiv Fenerbahčea također lovio dva gola minusa, no prošao je kao i Newcastle. Talijani su poveli golom Lulića u 60. minuti, a za Fener je izjednačio Caner Erkin 13 minuta kasnije za konačnih 1:1. Turci su u prvom susretu slavili 2:0. Fenerbahče je do sada dva puta bio u četvrtfinalu europskih kupova i oba puta je ispao, pa je ovo bila 'treća sreća'. Prije pet godina je ispao od Chelsea u Ligi prvaka, a 1964. u četvrtfinalu Kupa kupova od mađarskog MTK.

Chelsea se plasirao u polufinale premda je u uzvratnom dvoboju četvrtfinala u Moskvi izgubio od Rubina 2:3. 'Bluese' je spasilo što su u Londonu slavili 3:1, pa ukupnim rezultatom 5:4 idu dalje. Još uvijek aktualni prvak Europe dva puta je vodio, no Rubin je uspio okrenuti rezultat i ubilježiti barem utješnu pobjedu. Golove za ruski sastav zabili su Ivan Marcano (51), Goekdeniz Karadeniz (62) i Bebars Natcho (75-11m), dok su strijelci za goste bili Fernando Torres (4) i Victor Moses (55). (Hina)

Rezultati uzvratnih susreta četvrtfinala EL-a

BASEL (Švi) - Tottenham (Eng) 4:1, jedanaesterci (2:2 - Salah 27, Dragović 49 / Dempsey 23, 83), prva utakmica 2:2; Lazio (Ita) - FENERBAHČE (Tur) 1:1 (Lulić 60 / Erkin 73), prva utakmica 0:2; Newcastle United (Eng) - BENFICA (Por) 1:1 (Cisse 71 / salvio 90+2), prva utakmica 1:3; Rubin Kazan (Rus) - CHELSEA (Eng) 3:2 (Marcano 51, Karadeniz 62, Natcho 75-11m / Torres 4, Moses 55), prva utakmica 1:3. (H)

Parovi polufinala

U Nyonu je obavljen ždrijeb parova polufinala Europske lige, a ples kuglica spojio je Fenerbahče i Benficu, te Basel i Chelsea.Termini polufinalnih utakmica su 25. travnja i 2. svibnja, dok je finale na rasporedu 15. svibnja u Amsterdamu na stadionu Arena. Prve utakmice igrat će se u Istanbulu i Baselu, a uzvrati su u Lisabonu i Londonu. (H)

 

         

       


Podijeli: Facebook Twiter