El Sistema ugostila Gerarda Estradu Martineza

Radionica El Sistema u Poreču
Radionica El Sistema u Poreču

El Sistema u Istri - projekt koji udruga SO DO El Sistema Hrvatska provodi zajedno sa Zakladom za razvoj partnerstva i civilnog društva, ugostila je proteklog vikenda u Poreču venezuelanskog dirigenta Gerarda Estradu Martineza. On trenutno živi u Bjelorusiji, gdje je počasni dirigent Simfonijskog orkestra RTV Bjelorusija i Simfonijskog orkestra grada Mogilev, ali je i stalni suradnik portugalske El Sisteme, organizacije koja provodi glazbenu edukaciju djece i mladih po El Sistema metodologiji iz Venezuele.

Ovaj je dirigent svojim znanjem i iskustvom oplemenio program koji SO DO provodi u Istri, te je svojim smirenim vođenjem motivirao i inspirirao mnoge. Iznenadio se koliko se entuzijazma i zajedništva osjeća u orkestru koji je tek počeo s radom prije par mjeseci. Kao što je naglasio djeci, svirati sam i u orkestru nije isto. Orkestar traži da slušamo druge, podržavamo se, ne nadglasavamo odnosno ne namećemo kada ne treba, ali i zablistamo kada treba; i to je snaga orkestra.

Na kraju radionice održan je koncert za obitelji i prijatelje SO DO-ovaca. Dirigent Gerardo zahvalio je roditeljima što podržavaju svoju djecu da rade ono što vole, a što obogaćuje njihov život. Podrška obitelji, istaknuo je, neizmjerno je važna za djecu i njihov razvojni put te je i iz svoje osobne perspektive istaknuo koliko mu je značila.

Ovaj je koncert bio zagrijavanje za predstojeći vikend, kada SO DO centar Istra ima svoj prvi službeni nastup, i to zajedno sa SO DO centrom Zagreb. Dva orkestra mladih muzicirat će zajedno u Puli, u subotu 25. ožujka u Hotelu Park Plaza Histria u 19.30 sati te dan kasnije u Poreču u 12 sati. Stotinu djece bit će, najavljuju organizatori, zajedno u jednoj simfoniji mladosti i radosti. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter