EL: Rijeka na Kantridi srušila Stuttgart

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvom susretu završne runde kvalifikacija za plasman u Europsku ligu Rijeka je na stadionu Kantrida sjajnom predstavom pred 10.000 gledatelja pobijedila Stuttgart 2:1.

Golove za Rijeku zabili su Leon Benko (74) i Zoran Kvržić (88), dok je gol za goste zabio Vedad Ibišević (90). Premda je Stuttgart bio veliki favorit, Rijeka je srčanom i hrabrom igrom posve zasluženo slavila protiv kluba koji je pet puta bio prvak Njemačke.

Kroničari riječkog sporta dvoboj protiv Stuttgarta najavili su kao treću najveću europsku utakmicu u povijesti kluba. Zanimljivo, momčad s Kantride niti jednu od te tri utakmice nije izgubila. No, nažalost u prijašnja dva pokušaja nije prošla dalje.

Juventus je u četvrtfinalu Kupa kupova 1980. na Kantridi izvukao 0-0, no u uzvratu je slavio 2-0, dok je četiri godine kasnije Rijeka podno stijena Kantride srušila veliki Real Madrid 3-1 u 2. kolu Kupa Uefa. Protiv 'Kraljevskog kluba' je postavljen i rekord stadiona od 26.000 gledatelja. U uzvratu je Real uz veliku sudačku pomoć pobijedio 3-0 (tri isključenja i poklonjeni jedanaesterac) i prošao dalje. Treću veliku predstavu Rijeka je priredila večeras protiv Stuttgarta.

Rijeka je sjajno otvorila utakmicu i već u petoj minuti je mogla do vodstva. Nakon odlične kombinacije Kvržića i Tomečaka na desnoj strani, Tomečak je ubacio, a Benko je s pet-šest metara pucao ravno u golmana. Domaćin je mogao do vodstva i u 15. minuti kada je Kvržić pucao na Benkovu povratnu loptu, no obrana Stuttgarta je blokirala šut. Srčani Riječani blizu gola bili su i u 22. minuti kada je Marić pucao glavom pored gola. Nakon odličnih pola sata pritisak Rijeke je posustao, pa su gosti u završnici stvorili nekoliko prigoda. Najbolju je imao Harnik koji je udarcem s ruba kaznenog prostora uzdrmao vratnicu. Opasno je zaprijetio i Gentnera, čiji je udarac zaustavio Vargić.

U nastavku utakmice trkački bolje pripremljeni gosti preuzeli su kontrolu, dok je Rijeka svoje prilike tražila iz kontri. Jednu je dočekala u 74. minuti kada je Benko nakon sjajnog ubačaja Tomečaka udarcem glavom svladao Ulreicha. U završnih 15 minuta Nijemci su svim silama navalili po izjednačenje, no Ivan Vargić je radio čuda. U trenucima dok je Rijeka teško disala sjevnula je kontra Benko - Kržić nakon koje je Kržić postigao drugi gol i izazvao erupciju slavlja na Kantridi. Nažalost, dvije minute kasnije Ibišević je postigao vrlo važan gol za Stuttgart. Ibišević je u sudačkoj nadoknadi vrlo lako mogao zabiti i drugi gol, no Vargić je sjajno reagirao i prometnuo se u jednog od junaka susreta.

Rijeka je i protiv Stuttgarta nastavila niz bez poraza ove sezone, pa nakon jedanaest utakmica, i dalje ne zna za poraz. Stuttgart je pak u prvih šest utakmica ove sezone slavio samo jednom. 'Švabe', kako glasi njihov nadimak, su dobile tek četvrtoligaša Dinamo Berlin u 1. kolu njemačkog kupa. U prvenstvu su upisali dva poraza (Mainz 2-3, Bayer 1-2), a u Europskoj ligi dva neodlučena ishoda protiv Botteva (1-1, 0-0), te poraz na Kantridi.

Uzvratni susret je 29. kolovoza u Stuttgartu.

Stadion Kantrida - 10.000 gledatelja; Sudac: Bas Nijhuis (Nizozemska);

Strijelci: 1-0 Benko (74), 2-0 Kvržić (88), 2-1 Ibišević (90)

Žuti kartoni: Kržić / Cacau

RIJEKA: Vargić - Tomečak, Lešković, Marić, Škarabot (od Boras 77) - Kvržić, Maleš, Zlomislić, Alispahić (od 69. Pokrivač) - Sharbini (od 60. Močinić), Benko

STUTTGART: Ulreich - Molinaro, Rudiger, Schwaab, Sakai - Gentner, Boka, Leitner, Harnik, Cacau (od 69. Maxim) - Ibišević (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter