El Magazein: Tri fotografa i tri različite poetike

"Peonija (Yopo e Yare)" Daniela Ferrija Maccagnana te Renato Cianfarani i Germano Fioranti 
"Peonija (Yopo e Yare)" Daniela Ferrija Maccagnana te Renato Cianfarani i Germano Fioranti 

Izložba fotografija "3X3" na kojoj su svoje radove predstavili Daniel Ferri Maccagnan, Rino Gropuzzo i Egon Hreljanović otvorena je sinoć u vodnjanskoj galeriji El Magazein. Domaćin Germano Fioranti je pozdravivši autore i brojne okupljene istaknuo da je bilo zaista zanimljivo postaviti tu izložbu na kojoj je sakupljeno čak 85 fotografija.

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner je govorila o radovima priznatih fotografa ustvrdivši da svatko od njih ima svoju zasebnu poetiku. Izložbu je svečano otvorio Renato Cianfarani, generalni konzul Italije u Rijeci, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom između generalnog konzulata Italije u Rijeci i Grada Rijeke, gdje je ova putujuća izložba krenula te je napomenuo da se nakon Vodnjana izložba seli i u Novigrad.

Daniel Ferri Maccagnan izložio je fotografije nastale u Amazoniji, a naslovio ih je "Peonija (Yopo e Yare)". Te fotografije predstavljaju virtualno putovanje na kojem autor slijedi dva pravca. S jedne strane, u ovom standardiziranom i globaliziranom svijetu nameće važnost očuvanja kulturne baštine, a s druge strane analizira samo porijeklo čovječanstva te njegovu povezanost s duhom i prirodom.

Fotografije izrazitog kolorita u kojima prevladava crvena boja, portreti stanovnika Amazonije i fotografske bilješke prastarih rituala i običaja pravo su putovanje u nama vremenski i prostorno daleki svijet.

Rino Gropuzzo je svoje radove nazvao "Vertikale", a krase ih vesele boje, detalji iz biljnog svijeta, nesvakidašnji prikazi stabala i šuma uz pokoji ženski akt. Harmonija prirode i ljudskog tijela u tim mirnim, a istodobno moćnim fotografijama je zapanjujuća i stvara snažan utisak kod promatrača, dok fotografije koje su fokusirane na detalje koje u prirodi možda i ne zapažamo poručuju nam da se i u mikrosvijetu sakriva ljepota i prirodni sklad.

Fotografije Egona Hreljanovića okupljene su pod nazivom "Jedra", a upravo su ova potonja glavni objekti/subjekti njegovih radova. "Mojim se jedrima ne plovi, do prve hridi najdalje ćete stići. Ali u igri oblika bezbrojnih kombinacija mašta će vas odvesti do najudaljenijih svjetova", piše autor u katalogu izložbe.

Upravo su te bezbrojne kombinacije bijelih oblika i plavetnila neba glavna priča fotografija koje bilježeći detalje čiju cjelinu ne vidimo stvaraju zanimljive i nesvakidašnje apstraktne forme.

Izložba u galeriji El Magazein u organizaciji talijanskog konzulata u Rijeci i u suradnji s gradovima Rijekom, Vodnjanom i Novigradom ostaje otvorena do 30. ožujka. (Napisano i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter