EL: Lovren odveo Liverpool do pobjede i polufinala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna i sada već bivši reprezentativac Dejan Lovren bili su junaci u pobjedama Šahtara i Liverpoola protiv Sporting Brage (4:0), odnosno Borussije Dortmund (4:3) kojima su njihovi klubovi izborili plasman u polufinale Europske lige.

Liverpool je u fantastičnom susretu na Anfieldu pobijedio Borussiju 4:3, nakon što je njemački sastav vodio 3:1, a pobjednički pogodak za 'redse' zabio je Lovren u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Srna je pak u svom slavljeničkom nastupu za Šahtar upisao pogodak i asistenciju. Kapetan hrvatske reprezentacije je protiv Brage upisao 486. nastup u Šahtarovom dresu, postaviš novi klupski rekorder. Srna je oborio rekord legende Mihaila Sokolovskog koji je skupio 485 nastupa za Šahtar.

Liverpool i Borussija su odigrali sjajnu utakmicu sa sedam golova i nizom prilika na obje strane. Gosti su vodili 2:0, a imali su i prednost 3:1, no Liverpool je uspio preokrenuti rezultat i pobijediti 4:3 nakon što je prvi susret završio 1:1. Gosti su već nakon devet minuta vodili 2-0 golovima Henrika Mhitarjana (5) i Pierrea-Emericka Aubameyanga (9). Smanjio je Origi u 48. minuti, no kada je Marco Reus u 57. minuti zabio za 3:1 činilo se kako je sve gotovo. Ipak, Coutinho je u 66. minuti smanjio na 2:3, Sakho je u 78. minuti izjednačio na 3:3, a u junaka se pretvorio Lovren zabivši za pobjedu i prolaz dalje u sudačkoj nadoknadi utakmice.

Nakon što je u Portugalu slavio 2:1, Šahtar je u uzvratnom susretu u Lavovu pobijedio Bragu 4:0 uz sjajnu predstavu slavljenika Darija Srne koji je upisao pogodak i asistenciju. Srna se među strijelce upisao u 25. minuti iz kaznenog udarca. Na 2:0 je povisio Ricardo Ferreira pogodivši u 43. minuti vlastiti mrežu, a Viktor Kovalenko je u 50. minuti na Srnin ubačaj povisio na 3:0. Tragičnu večer Portugalaca upotpunio je Ferreira postigavši drugi autogol u 75. minuti. Srna je odigrao cijeli susret, dok je Eduardo da Silva ušao u igru u 77. minuti.

Villarreal je u Pragu sve dvojbe oko pitanja putnika u polufinale riješio u prvom poluvremenu postigavši tri gola. U nastavku su Španjolci povisili na 4:0, a potom su Česi ublažili poraz s dva gola. Strijelci za Villarreal bili su Bakambu (5, 49), Castillejo (43) i Bruno Soriano (45+1), dok su katastrofu domaćina ublažili Borek Dočkal (65) i Ladislav Krejči (71).

Nakon Liverpoola, Šahtara i Villarreala, plasman u polufinale Europske lige izborili su i nogometaši Seville koji su boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedili Athletic Bilbao 5:4 nakon što su obje utakmice završile rezultatom 2:1. Sevilla je tako treću sezonu uzastopce ušla među četiri najbolje ekipe ovog natjecanja kojeg je osvojila zadnje dvije sezone.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca presudilo je promašaj Benata Etxebarrije kojem je Soria obranio udarac u četvrtoj seriji. Za Sevillu je svih pet igrača bilo precizno (Coke, Krychowiak, Konopljanka, N'Zonzi, Gameiro), dok su za Bilbao zabili Raul Garcia, Viguera, San Jose i Susaeta.

Athletic je poveo u 57. minuti golom Aritza Aduriza, vodećeg strijelca Europske lige kojem je to bio deveti pogodak ove sezone. Dvije minute kasnije izjednačio je Kevin Gameiro, a u 80. minuti Raul Garcia je postigao drugi gol za baskijski sastav izjednačivši tako rezultat iz prve utakmice. Do kraja susreta Athletic je mogao zabiti i treći gol, no De Marcos je bio neprecizan. Athletic je u prvom produžetku imao sjajnu priliku kada se Susaeta u 97. minuti sjurio prema suparničkom golu, no promašio je cijela vrata.

Ždrijeb parova polufinala je u petak u Nyonu, a termini susreta su 28. travnja i petog svibnja. Finale je 18. svibnja u Baselu na stadionu St Jakob Park. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter