El Clasico: Barcina rapsodija u glavnom gradu

Luis Suarez slavi pored madridskih igrača (AFP)
Luis Suarez slavi pored madridskih igrača (AFP)

Barcelona je večeras usred Madrida uvjerljivo svladala Real u najvećem derbiju španjolskog nogometa, poslije kojega su velebno zdanje stadiona Santiago Bernabeu tresli gromoglasni zvižduci gnjevnih i frustriranih domaćih navijača koji su još na poluvremenu predsjedniku poslali jasnu poruku: Florentino Perez, odlazi!

Okrutna poruka razočarana puka, baš kao i okrutna izvedba nogometaša Barcelone koji su deklasirali "kraljevsku momčad", ostvarili vrijednu pobjedu i već u dvanaestom kolu stekli velikih šest bodova prednosti na čelu ljestvice. Naravno da je još prerano ukazivati na rasplet borbe za naslov španjolskoga prvaka, ali kako je večeras u Madridu izgledala "Barca"…

Uostalom, Benitez očito više nikoga na Bernabeuu ne može uvjeriti da je to u stanju. Štoviše, kuloari pričaju o pobuni senatora u Realovoj svlačionici i izraženim ambicijama trenera B momčadi Zinedinea Zidanea… Ako je još prerano za Zidanea, Perez već sada zna što će odlučiti bude li morao birati između Cristiana Ronalda i Beniteza. Nepravedno bi bilo večerašnju rapsodiju Barcelone dovoditi u kontekst evidentnih problema Reala.

Maestralni Iniesta

U 53. minuti maestralni Andres Iniesta i Neymar odigrali su dupli pas, Brazilac je petom ostavio loptu, a Iniesta nadomak šesnaesterca raspalio po lopti što je ubrzo neobranjivo odsjela u lijevom gornjem kutu nemoćnoga vratara Navasa. Poslije najljepše akcije na utakmici "Barcinih" nogometaša na semaforu je zasvijetlilo 0:3, a dio domaćih navijača počeo napuštati stadion. Ionako su dovoljno patili.

Puno prije Iniestina pogotka bilo je jasno da će "nogometna država Katalonija" slaviti veliku pobjedu u španjolskoj metropoli. Osjetilo se to u svakom pasu, udarcu, duelu… Barcelona opet djeluje moćno kao u razdoblju najveće dominacije pod vodstvom Pepa Guardiole. I može si dopustiti da veliki Lionel Messi u igru uđe kad je "zabava već gotova". Da frustracija "realovaca" bude još veća pobrinuo se Claudio Bravo, koji je dvaput bravurozno branio udarce Cristianu Ronaldu (69', 89'), odnosno drugim pogotkom Suarez koji je odigrao još jednu utakmicu za pamćenje. Malo je nedostajalo za "hat-trick", u posljednjim trenucima prvoga poluvremena Neymar se poigrao obranom Reala i s lijeve strane kao na treningu ušetao u peterac, a Marcelo na gol-liniji glavom spriječio siguran pogodak nezadrživoga urugvajskoga napadača.

Jasna poruka

Uvertira velikom derbiju španjolskoga nogometa bila je sukladna globalnim neprilikama. Oko Bernabeua je doslovno trajalo opsadno stanje, jake policijske snage osiguravale su stadion i pritom doista nisu ništa prepustili slučaju. Do te mjere da su čak pregledavali i potom varili šahte i na svakom koraku nasumce kontrolirali gledatelje, novinare, VIP goste, uzvanike…

Na nekoliko punktova snajperisti sa strojnicama i dalekozorima kontrolirali su situaciju, tijekom cijele utakmice uokolo travnjaka na svakih nekoliko metara protagoniste su osiguravali pripadnici specijalne policije. Zlu ne trebalo. Nogomet je još jednom pobijedio. A i Madrid je večeras bio uz Francusku. Uoči utakmice stadionom se orila Marseljeza, vijorila francuska trobojnica i jasna poruka na elektroničkom panou: Todos somos Francia! Svi smo Francuska!

Hrvatski El Clasico pripao je Ivanu Rakitiću koji je doživio tu čast prepustiti u 56. minuti svoje mjesto u momčadi Lionelu Messiju, Luka Modrić uklopio se u nemoć i sivilo madridske momčadi koja je na kraju dobro prošla. Mateo Kovačić nije dočekao svoju priliku, zaboravio ga je izgubljeni Rafael Benitez koji je shvatio da nema što mijenjati. Možda će netko uskoro promijeniti njega.

U smiraju susreta igrači Reala u potpunosti su izgubili živce i zdrav razum, sreća je što Neymar nije pretrpio ozbiljniju ozljedu uslijed Iscova nasrtaja za crveni karton u 85. minuti. Ožiljak na Neymarovu mišiću će zacijeliti, rana na duši Madriđana neće još dugo. Uzalud su organizatori neposredno poslije zadnjega sučevoga zvižduka do kraja odvrnuli himnu Reala, zvižduke i bijele zastavice u zraku nemoguće je bilo zaglušiti i izbjeći.

Istodobno, u središnjem krugu igrališta okupila se velika momčad Barcelone koja je u još jednom El Clasicu za pamćenje odaslala jasnu poruku na putu obrane trostruke krune. (M. CVIJANOVIĆ)

Modrić: Nismo bili momčad, ovo nije prvi put

Hrvatski reprezentativac i vezni igrač Real Madrida Luka Modrić rekao je nakon teškog poraza od Barcelone 0:4 da on i suigrači nisu izgledali kao momčad i da to nije prvi put da im se to događa te da su previše prostora ostavljali kvalitetnim igračima katalonske momčadi koji to iskoristili.

- Ovo je težak trenutak za nas. Nismo očekivali da bismo mogli igrati tako loše i izgubiti, izjavio je Modrić podno stadiona Santiago Bernabéu. "Ne znam što je razlog. Nije nedostatak želje", rekao je hrvatski nogometaš koji je u formaciji 4-3-3 proveo svih 90 minuta na terenu.

- Jednom ili dva puta ranije sam rekao da moramo učiti na greškama. No, opet nismo bili momčad. Moramo vidjeti zašto se to događa. Kada smo svi ujedinjeni, kao ekipa, onda smo dobri. Ovo nije bio prvi put da nam se to događa, da ne igramo kao momčad, rekao je i naglasio da se tako ne može igrati protiv Barcelone.

- Nismo bili kompaktni na terenu, davali smo im prostor, a oni su dobri i to su iskoristili, dodao je.

Ponovio je da je ovo težak trenutak za Real Madrid. Publika ih je ispratila zvižducima tražeći ostavke vodećih ljudi kluba.

- O zvižducima i o tome mi igrači nismo razgovarali. No, normalno da je publika nezadovoljna. Zaslužili smo kritike večeras, rekao je.

Barcelona sada ima šest bodova prednosti ispred madridske momčadi čiji je trener Rafael Benítez tek rekao da je na terenu imao dovoljno kvalitetne igrače da odgovore bolje i da će idućih dana analizirati gdje su učinjene greške.

- Sada moramo pokazati karakter. Mi smo Real Madrid i ne možemo samo spustiti ramena. Moramo se dići iz ove situacije, zaključio je. (Hina)  


Podijeli: Facebook Twiter