"El Bulli" zauvijek zatvara vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ferran Adria zatvara "El Bulli" ili najbolji kuhar na svijetu zatvara najbolji restoran na svijetu, vijest je koja je kao napalm bomba odjeknula medu kulinarskim jet-setterima. Znaci li to da nikada više necemo doživjeti organolepticka iskustva u "El Bulliju" dok budemo guštali fritaju s tekucim dušikom ili pak nudle u gušcjim jetrima? Sve se to serviralo u "El Bulliju".



Ne zovu bez razloga Ferran Adriu Picassom suvremene kuhinje. Kažu da onaj tko je jednom objedovao u "El Bulliju", smještenom na pustoj obali Costa Brave, udaljenom dva sata vožnje automobilom sjeverno od Barcelone prema francuskoj granici, može slobodno reci da je ucinio jednu od nekoliko stvari koje se ne smiju propustiti prije smrti.

Tako barem tvrde gurmanski jet-setteri koji su spremni prevrnuti pola zemaljske kugle u potrazi za nezaboravnom vecerom. A zbog kulinarskih kreacija chefa Ferrana Adrije mnogi to doista cine, dolazeci u "El Bulli" kao u pustinjsko svetište.

Restoran sa svega 50 mjesta otvoren je 180 dana u godini i godišnje prima dva milijuna zahtjeva za rezervaciju, no tek 8.000 sretnika u sezoni doista uspije kušati kreacije iz kulinarskog laboratorija prvog kuhara svijeta za 250 eura po osobi za što "odabrani" dobije 34 slijeda jela.



Naravno, nisu to velike porcije, vec je sve to dio molekularne gastronomije ciji je Ferran zacetnik. Ono što katalonski majstor tako superiorno nudi na tanjuru, danas nazivaju "molekularnom gastronomijom", iako Ferran to radije opisuje kao "avangardnu kuhinju" te voli da ga nazivaju dekonstruktivistom.

Ferrana smatraju mješavinom otkacenog umjetnika i ludog znanstvenika, majstora "pjene i zraka", kreatora ekstravagantnih jela, kavijara od jabuke, zaledenog zraka od cokolade, pjene s okusom dima, zraka od mrkve s gorkim kokosom ili mjehurica od ružine vodice…

Iako jedinstven, Ferran Adria je najavio zatvaranje popularnog restorana 31. srpnja 2012. Kao glavni razlog naveo je financijske poteškoce, jer je prošle godine poslovao u minusu, što je uz preopterecenost glavnog kuhara i dovelo do ove odluke.



No, najbolji restoran na svijetu se zatvara tek u formi restorana otvorenog za javnost, no na istom mjestu i pod paskom slavnog chefa i kulinarskog majstora ostaje djelovati kao El Bulli fondacija u kojoj ce se Ferran, koji provodi i po 15 sati u kuhinji osmišljavajuci jedinstvena jela, u miru posvetiti intimnom gastro stvaranju. Ostavlja mu to vremena i za nove projekte, a medu prvima je angažman na Harvardskom sveucilištu gdje od jeseni predaje kulinarsku fiziku i filozofiju kulinarstva.


Podijeli: Facebook Twiter